Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Affärsidé: skapa misstro till cancervården”

Man gör sitt yttersta för att misskreditera svensk sjukvård, allt i syfte att skapa den allmänna oro som ökar försäljningen, skriver forskaren John Lapidus.

Publicerad: 15 februari 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Foto: Lisa Lapidus


Ämnen i artikeln:

RCC

 

 

Den offentliga cancervården är högklassig men kan givetvis bli ännu bättre än den redan är. I rapporten Vägen framåt presenterar Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, intressanta förslag kring sådant som prevention, sammanhållna vårdprocesser, rehabilitering och kompetensförsörjning.

Samtidigt finns privata aktörer vars hela affärsidé är att skapa misstro till den offentliga cancervården. En av dessa profitörer är försäkringsbolaget Alivia, som erbjuder ”en ny och oberoende medicinsk bedömning av den diagnos och behandlingsplan som du har fått”.

Men en ny medicinsk bedömning, så kallad second opinion, ingår redan i det offentliga åtagandet. Det är inget som Alivia upplyser om i sin marknadsföring. I stället gör man sitt yttersta för att misskreditera svensk sjukvård, allt i syfte att skapa den allmänna oro som ökar försäljningen.

Nu har Småföretagarnas riksförbund tecknat avtal om cancervårdsförsäkring för 20 000 medlemmar, enligt ett pressmeddelande från företaget 18 januari. Vanligtvis utesluter Alivia alla som någon gång haft cancer och alla som är kraftigt överviktiga, men småföretagarna har förhandlat till sig vissa undantag på dessa punkter. 

Förbundets ordförande, Peter Thörn, är mycket nöjd. Han menar att försäkringen är särskilt viktig just för småföretagare.

Är cancervård särskilt viktig för småföretagare? Säger inte Hälso- och sjukvårdslagen att vård ska ges efter behov och på lika villkor? Jo, och det är därför ett hån mot den svenska sjukvårdsmodellen att fler och fler fackförbund kringgår lagstiftningen på det här sättet. 

Vi har tidigare sett hur TCO:s och Sacos medlemsförbund erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar åt sina medlemmar. Ledande företrädare har undvikit att svara på kritiska frågor, se min slutreplik i Aftonbladet 3 januari 2020. Så vi får anta att även de anser att sjukvård är särskilt viktig för just deras medlemmar.

Man kan också undra vad Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sysslar med. Där sitter 700 tjänstemän för att tillse att vården bedrivs i enlighet med lagen. Ändå tvekar man inte att utfärda tillstånd åt aktörer – exempelvis Alivia – som lever på att minska tilliten till sjukvården i vissa grupper och som, i strid med Hälso- och sjukvårdslagen, utesluter andra.

En annan aktör på den nya cancermarknaden är Perituskliniken i Lund. I ett stort reklamreportage i branschtidningen Onkologi i Sverige 20 oktober 2020 får styrelseordförande Johan Andersson fabulera fritt om att det ”inte handlar om en plånboksstyrd verksamhet utan om medicinska prioritetsbedömningar”. 

Vad pratar han om? Perituskliniken bedriver vård för den som kan betala för sig och Per-Anders Abrahamsson, professor emeritus och initiativtagare till kliniken, säger till P4 Malmöhus 10 september 2020 att en operation av prostatacancer ligger på 130 000 till 140 000 kronor.

Samtidigt dräneras den offentliga vården på personal. De flesta överläkare på Perituskliniken har ett förflutet, eller ett fortsatt sidoengagemang, på Skånes universitetssjukhus. Lars Malmberg, verksamhetschef på urologen, bekräftar och beklagar i Helsingborgs Dagblad 28 augusti 2020 att fem-sex högt kompetenta medarbetare redan har lämnat den offentliga vården för att i stället börja på privata Perituskliniken.

Johan Andersson och två andra förmögna familjeföretagare, Antonia Ax:son Johnson och Mats Paulsson, har puttat in 100 miljoner kronor var i det ideologiska bygget av Perituskliniken. 

Det är inte fel att miljardärer vill bidra till svensk vård. Men i stället för att bygga en klinik för höginkomsttagare kunde de ha byggt en som välkomnar alla medborgare på lika villkor.

Varför inte skänka Perituskliniken till Region Skåne? Ni skulle säkert få en plakett med era namn ingraverade på väggen i en av korridorerna, Johan, Mats och Antonia.

John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

 

Relaterat material:

”Vill Lapidus göra sjukvårdspersonal livegen?” 

 

Företag säljer second opinions till cancersjuka 

 

Delade meningar om cancerförsäkring 

 

”Får alla en god och jämlik cancervård?” 

 

”Vården blir inte mer jämlik med en privat cancervårdsförsäkring” 

 

”Bättre att lyfta fram problemen än att lägga dimridåer” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RCC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev