Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Akupunktur i vården inget hokuspokus

Publicerad: 31 oktober 2007, 06:58

REPLIK Menar Akupunkturförbundet att Socialstyrelsens råd är kvacksalveri? Det undrar Birgitta Lundin i en replik på Akupunkturförbundets inlägg i Dagens Medicin nr 41/07.


Man får anta att Lina Axelsson, förbundsjurist, även är utbildad akupunktör. Annars får man undra om syftet med hennes engagemang? Att få akupunktörer legitimerade genom att hoppa på den etablerade sjukvården? Så länge akupunktörer inte tar till sig den evidensbaserade medicinen, EBM, kommer Socialstyrelsen inte att legitimera yrkesgruppen. Sådant är regelverket.

Samhället står för kostnaderna av EBM. I många länder utövas traditionell kinesisk medicin, TCM, både ofta och framgångsrikt, men i väldigt få länder ersätter samhället kostnaderna. Inte heller i Sverige.

Det som Axelsson/Westman kallar att ”utföra akupunktur på ett ovetenskapligt sätt”, känner ingen från den svenska akupunkturutbildningen för legitimerad vårdpersonal igen. Alla legitimationsyrken i Sverige följer Socialstyrelsens riktlinjer, så även vad gäller utbildningen i akupunktur. Vill ni hävda att Socialstyrelsens råd liknar kvacksalveri? Kvacksalveri är enligt definition att ej följa evidensbaserad medicin.

Inte heller känner jag igen att man skulle ”sticka nålar efter ett givet schema”. Är det inte snarare så att det i TCM-litteratur anges vilka punkter som används för vissa tillstånd (så kallade kokböcker)? I de svenska handböckerna anges inte vad punkten ”är bra för”, utan vilka innervationsområden i dermatom, myotom eller sklerotom punkten påverkar. Har heller aldrig hört att man utbildar efter principen ”stick där det gör ont”. Vad gäller akupunktörers och vårdpersonalens utövande av akupunktur: våra infallsvinklar är olika; EBM behandlar för att aktivera kroppens smärtkontrollerande system, TCM behandlar energi­obalans i tänkta meridianer. Det vi gör lika är att sticka nålar i akupunkturpunkter.

Men. Vad akupunkturpunkterna anger på kroppen är geografisk lokalisation, stickvinkel och stickdjup. Naturligtvis har vi tagit till oss denna uråldriga kunskap – av säkerhetsskäl. För att undvika att sticka i blodkärl, nerver, lungor och inre organ. Men för den skull behöver vi inte ta till oss tanken att det flödar energi i meridianer. Att nervsystem aktiveras har visats vetenskapligt bland annat genom upptäckten av endorfiner och portteorin, vilket öppnade för förståelse av akupunktur­mekanismer. Var finns bevisen för att TCM-akupunktur skulle vara bättre än västerländsk medicinsk akupunktur? De studier som publicerats visar ingen skillnad.

Sverige är det land i Europa där flest smärtpatienter fått behandling med akupunktur. Bland annat för att Social­styrelsens utredning visade att akupunktur kan ha effekt vid muskuloskeletala smärttillstånd. Därför gav man tillåtelse också för just den yrkesgrupp som normalt tar hand om denna typ av smärta, det vill säga sjukgymnaster med lång utbildning i smärtfysiologi och andra kompletterande behandlingsmetoder.

Nu undrar man varför inte Akupunkturförbundet gläds åt att så många patienter med till exempel långvariga smärttillstånd medvetandegjorts om akupunktur, nu när metoden är integrerad i den svenska vården? Inget hokuspokus längre utan en etablerad och accepterad behandlingsmetod.

Borde vi inte tillsammans i stället kriga mot bieffektutlösande farmakologiska behandlingsmetoder?

Birgitta Lundin

Birgitta Lundin
är leg sjukgymnast och tidigare ordförande i Svensk akupunkturförening för leg sjukgymnaster.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev