Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Äldre behöver en ansvarig apotekare”

Publicerad: 19 augusti 2013, 07:00

Apotekare liksom läkare bör självständigt kunna optimera läkemedelsbehandlingen och vi ska samarbeta vid behov, skriver Maj-Britt Elmvik, legitimerad apotekare.


Intressant att många rekommenderade och många kommenterade min artikel i Dagens Medicin 130712.

Självklart var detta ett provocerande inlägg, men visst är det så att det finns apotekare likväl som det finns läkare med föråldrad kunskap om läkemedel och äldre. Jag ser det dock som en självklarhet att apotekare liksom läkare självständigt ska kunna optimera läkemedelsbehandlingen och att vi ska samarbeta vid behov. Det finns ingen risk för arbetsbrist framöver.  Kvalitetsbristen för äldres läkemedelsbehandling är beräknad till cirka 20 miljarder. Vi har skenande omsorgskostnader och överbeläggning på våra sjukhus.

Apotekare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, läkare och framförallt våra äldre patienter blir vinnare om vi arbetar självständigt och samarbetar när det behövs. Äldre behöver både en ansvarig apotekare och en ansvarig läkare.

Symtomskattning och provtagning som behövs för att optimera behandling med vardagsmediciner till våra äldre är en del av underlaget när vi tar fram handlingsplaner inför läkemedelsgenomgång.  Uppföljning om patienten mår bättre, sämre eller oförändrat har vi arbetat med i femton år. Uppföljning tillsammans med patient behöver förbättras. Nyligen läste jag en artikel från Canada där apotekare får ersättning från staten för uppföljning.

Apotekare läser annan litteratur och har ett speciellt arbetsätt som behövs även i öppenvård innan problemen blir för stora.

Ett patientfall: 80-årig man kommer till vårdcentralen med besvär av hosta nattetid, diagnosen blir virus. Tre månader senare är problemet muskelvärk. En tid därefter tar apotekare fram förslag inför läkemedelsgenomgång.  Apotekare rekommenderar provtagning som ger kraftigt förhöjt värde och apotekare tar fram en handlingsplan för optimering av läkemedelsbehandlingen.

Apotekare kan men får inte optimera läkemedelsbehandlingen, läkare får men kan de? Över tusen läkemedelsrelaterade problem som påverkar livskvaliten vid genomgång av drygt 300 boende i särskilt boende. Dessutom fanns ett berg av andra mindre problem. Läkemedelsrelaterade problem i samma storleksordning hittades hos hemmaboende 80-åringar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev