Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”All fortsatt centralisering bör försättas i väntläge”

Publicerad: 13 juni 2018, 12:00

Lars Granström, överläkare, f d sektionschef kirurgi, Danderyds sjukhus, och Claes Söderlund, överläkare, f d sektionschef kirurgi, Södersjukhuset.

Det går inte att påvisa någon positiv effekt av att flytta bukcancer från Södersjukhuset eller Danderyd till Karolinska. Däremot finns det en negativ effekt av att kirurgisk kompetens försvinner från sjukhusen, skriver debattörerna.

Ämnen i artikeln:

Högspecialiserad vårdKarolinska universitetssjukhusetSödersjukhusetDanderyds sjukhusStockholms läns landsting

Starka krafter har länge strävat mot en kraftig centralisering av canceroperationer. Som underlag för detta beslut låg Måns Rosens utredning Träning ger färdighet.

SVT har i två program av Dokument inifrån visat på ytterst bristfälligt statistiskt underlag för detta beslut. Nyligen publicerade Anders Milton sin utredning där han mycket skarpt kritiserar de långa väntetiderna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för canceroperationer sommaren 2017.

Vänte­tiderna för operationer av buk­cancer i Stockholm har under hösten 2017 fått stor uppmärksamhet. För enstaka patienter blev väntetiden så lång att när operationen väl genomfördes gick tumören ej att ta bort.

Fram till för cirka tio år sedan opererades bukcancer på fler än ett sjukhus inom Stockholms läns landsting, SLL. Både på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus opererades bukcancer. Det är med andra ord inte så att kompetensen för dessa operationer enbart finns inom Karolinska i Huddinge.

Problemet med långa vänte­tider har funnits en längre tid och orsaken är mer strukturell.

Delvis har problemet med långa väntetider skyllts på personal­svårigheter under sommaren 2017. Problemet med långa vänte­tider har funnits en längre tid och orsaken är mer strukturell. Detta ingen nyhet.

I mitten av juni 2017 blev vi på Danderyds sjukhus varse att vänte­tiderna för operation av cancer i bukspottkörteln var helt orimligt lång. Vi meddelade då att vi kunde avlasta och erbjöd operationsmöjligheter på Danderyds sjukhus. Initialt fanns visst intresse, men någon hjälp efter­frågades aldrig.

I november 2017 kontaktades Danderyds sjukhus av en patient med cancer i bukspottkörteln som ville diskutera alternativ behandling. Patienten hade under sommaren utretts. Vid en multidisciplinär konferens i slutet av augusti beslutades om snar operation. Dagen efter ändrades beslutet och cellgiftsbehandling för­ordades i stället. Motivationen var att det inte fanns operationsresurser. Till patienten meddelades att ”det finns inte en operationssal i hela Sverige”!

Detta besked meddelades patienten drygt två månader efter att Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge hade erbjudits hjälp från Danderyd. Kompletterande utredning visade att tumören hade vuxit med 120 procent. Trots det gick det fortfarande att operera bort tumören.

Bakgrunden till centraliseringen är resultat från amerikanska studier. Några liknande resultat från Sverige finns ej. Det går inte att påvisa någon positiv effekt av att flytta bukcancer från Södersjukhuset eller Danderyd till Karolinska i Huddinge. Däremot finns det en negativ effekt av att kirurgisk kompetens försvinner från flera sjukhus. Detta samtidigt som både Södersjukhuset och Danderyd har stora akutuppdrag som kräver allsidigt tränade och kompetenta kirurger.

I samband med det tragiska terror­dådet på Drottninggatan fanns en fantastisk uppslutning på alla sjukhus inom SLL. Alla nödvändiga resurser friställdes mycket snabbt och överallt fanns medarbetare beredda till insats. Samarbetsviljan var total.

Det är synd att denna vilja till samarbete inte finns när operationsresursen inom SLL ska hanteras avseende buk­cancer­operationer. Det är ju inte samma hastighet och intensitet i den ”katastrofen” som i terrordådet, men behovet av strukturerat samarbete för alla patienters bästa är faktiskt detsamma.

En förhoppning är att all fortsatt centralisering avstannar i avvaktan på en ny utredning där alla konsekvenser, positiva och negativa, noga utreds och analyseras innan fortsatta beslut!

LARS GRANSTRÖM OCH CLAES SÖDERLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev