Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Alla har inte hört vad GD sagt”

Publicerad: 5 februari 2016, 06:00

En myndighetskultur ändras inte med en dagorder från chefen, skriver Sten Levander.


Gunilla Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, hävdar i ett svar på min tidigare debattartikel att hon redan öppnat dörren som jag slår in – problemet överdokumentation. Men en myndighetskultur ändras inte med en dagorder från chefen, man måste också ta sig an det som sitter i väggarna.
Dokumentationsraseriet är en bifråga som jag skrev om därför att jag själv är inblandad i flera sådana ärenden. Alla Ivo-medarbetare har inte hört vad GD sagt.

Det finns dessutom ett principproblem. Kliniska beslut baserade på förtrogenhetskunskap är så komplexa att man måste skriva noveller för att fullt ut dokumentera argumentationslinjen. Det gör man bättre i dialog med granskaren i de fall detta behövs.

De större frågorna, som berör fler än Ivo, kommenterade inte GD i sitt genmäle: föraktet för förtrogenhetskunskap och glorifieringen av ”kontrollerade studier” som är svåra att generalisera till kliniken. Myndighetsambitionen att detaljstyra komplexa processer, tron att råd är regler och att förbättringsarbete kräver jakt på försumliga individer i stället för systemanalyser (jämför flygsäkerhetsarbete), det skapar misstro och konflikter.

Slutligen, att medarbetare anpassar sig till det som sitter i väggarna och i ett antal fall tillåts ha personliga agendor (makt korrumperar), det tror inte Ivo:s GD. Det tror jag, för jag är psykiater.

Relaterat material

”Professor Sten Levander slår in öppna dörrar”

”Det finns en förtroendekris som Ivo bör göra något åt”

STEN LEVANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev