Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Alla relevanta vårdprofessioner är viktiga för patienten”

Publicerad: 20 september 2017, 05:00

Birgitta Elfsson, klinisk apotekare, Södersjukhuset. Pia Seidel, apotekare, ordförande i offentligsektionen, Sveriges farmaceuter. Kristina Billberg, apotekare, förbundsordförande, Sveriges farmaceuter. Laila Ibrahim, klinisk apotekare, Ersta diakon.

Vi är övertygade om att apotekare och receptarier med lång läkemedelsutbildning kan bidra till att höja kvaliteten, skriver fyra debattörer i en replik.


Ämnen i artikeln:

FarmaciStockholms läns landsting

Det är med stigande förvåning som vi läser debattinlägget från sjuksköterskorna Berit Magnusson och Monica Bergqvist i Dagens Medicin nr 36/17.

Inlägget präglas tyvärr inte av kunskap om hur kliniska apotekare faktiskt arbetar i vården i Stockholms läns landsting, SLL, i dag.

Vi känner inte alls igen att apotekare skulle ha ”tagit på sig ansvaret” för läkemedelsgenomgångar, detta skulle strida mot Socialstyrelsens föreskrifter om läkemedelshantering. Läkaren ska ansvara för genomgången med hjälp av exempelvis apotekare och/eller sjuksköterska. Vi arbetar i multiprofessionella team.

Inlägget präglas tyvärr inte av kunskap om hur kliniska apotekare ­faktiskt arbetar i vården.

De flesta farmaceuter som SLL anställt på senare tid har för övrigt till uppgift att hjälpa andra professioner, inte minst sjuksköterskorna, med läkemedelshanteringen, och inte med att genomföra fördjupade läkemedelsgenomgångar.

Författarna påstår också att frånvaro av nära patientkontakt borde diskvalificera apotekare vid läkemedelsgenomgångar. Men de flesta apotekare i landstingsdriven vård arbetar ju i dag med patientkontakt i olika former och har i många fall en gedigen erfaren­het av detta.

Men framför allt har Magnusson och Bergqvist missat det som många, tunga instanser ofta lyfter fram – poängen med inter­professionellt samarbete. Vi anser att alla relevanta vårdprofessioner är viktiga för att skapa en patientsäker och högkvalitativ vård med individen i fokus.

Patienters läkemedelsanvändning är ofta komplex och problem­tyngd. Vi är övertygade om att apotekare och receptarier med fem respektive tre års läkemedelsutbildning kan bidra till att höja kvaliteten i densamma.

Vi kompletterar andra vårdprofessioners insatser med våra unika, fördjupade och viktiga kunskaper om läkemedel som inte ingår i andra vårdprofessionella utbildningar.

Detta är angeläget mot bakgrund av läkemedelsanvändningens komplexitet och de kompetensförsörjningsproblem som tyvärr är en realitet i vården i dag, inte minst råder ju stor brist på sjuksköterskor.

Men framför allt är det viktigt för patienternas skull.

Relaterat material

”Kliniska farmaceuter används inte på rätt sätt”

BIRGITTA ELFSSON, PIA SEIDEL, KRISTINA BILLBERG OCH LAILA IBRAHIM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev