Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Alla vinner på drogtester”

Publicerad: 24 februari 2017, 14:15

Gordon Grattidge, förbundsordförande Alarm Ambulansförbundet.

Patienter och anhöriga ska vara försäkrade om att deras nära och kära blir omhändertagna på bästa sätt - av drogfri personal, skriver Alarm Ambulansförbundet i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Att utföra regelbundna drogtester är inte kränkande; det handlar om ansvar och omtänksamhet.

Från fackligt synvinkel har jag svårt att se varför man skulle sätta sig på tvären här, då medlemmarnas hälsa och/eller ohälsa bör vara av högsta intresse, möjligtvis underordnad patientsäkerheten som riskeras av hälso- och sjukvårdspersonal som är under påverkan av droger.

Missbruk får följder för individen. Det kan innebära ett slut på karriären, sociala problem, relationsbesvär och avståndstagande från närstående och vänner, även ekonomiska konsekvenser och psykiska besvär är vanligt. Är det här vi vill att våra medlemmar ska hamna?

Urban Svensson, läkare och medicinskt ledningsansvarig vid företagshälsovården Previa säger i Dagens Medicin den 17 februari att det förekommer att personal skriver ut läkemedel till varandra. Marina Tuutma, förbundsstyrelseledamot i Läkarförbundet svarar dagen efter att hon inte alls känner igen bilden.

Här höjer nog många på ögonbrynen och jag vågar sticka ut hakan och påstå att det är allmänt känt att just detta sker. Sjukvårdspersonal är ofta de sista som bokar ett regelrätt läkarbesök eller går på en hälsokontroll. Många är de kollegor med exempelvis trasiga ryggar orsakade av tunga bårar och lyft som fått smärtstillande utskrivet av läkaren på akuten i samband med att man lämnat en patient. Att läkare i kollegial dialog skulle förse sjukvårdspersonal med exempelvis morfinpreparat för att tillgodose ett missbruk tror jag inte, men att en del läkare hjälper en vän med ryggbesvär genom att skriva ut narkotiskt analgetikum, det vet vi förekommer.

Arbetsgivare inom offentlig hälso- och sjukvård har i regel en sparsam ”företagshälsovård”. Det finns arbetstagare som skyr rehabilitering och i stället väljer den kortsiktiga lösningen, den enkla vägen som i vissa fall kan leda till ett missbruk med obehagliga följder.

Det är förebyggande att upprätta en tidig rehabiliteringsplan och sätta in tidig behandling vid ett missbruk.

Är det så att arbetsmiljön genom nedskärningar och oändliga besparingskrav leder till stress, sömnrubbningar, ångest, depression och diverse förslitningsskador som i sin tur leder till ”självmedicinering”?

Som fackförbund välkomnar vi drogtester. Det är förebyggande att upprätta en tidig rehabiliteringsplan och sätta in tidig behandling vid ett missbruk. Det är inte mindre viktigt än att behandla ett högt blodtryck eller diabetes. Patienter och anhöriga ska vara försäkrade om att deras nära och kära blir omhändertagna på bästa sätt av drogfri personal.

Arbetsgivaren som tidigt kan identifiera ohälsa hos sina anställda och vidta åtgärder som ger en snabbare rehabilitering, genererar lägre kostnader men även höjd patientsäkerhet och kvalitetssäkring. Alla vinner på att införa rättssäkra drogtester.

Relaterat material

Företagshälsa: Vårdpersonal borde drogtestas

Facken skeptiska till drogtester

GORDON GRATTIDGE

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev