Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Alliansen befinner sig i en återvändsgränd”

Publicerad: 11 februari 2015, 05:59

Fr v Håkan Jörnehed (V), landstingsråd, Jonas Lindberg (V), akutsjukvårdsberedningen och landstingsfullmäktige, och Pia Ortiz Venegas (V), hälso- och sjukvårdsnämnden samt landstingsfullmäktige.

Det arbetsmiljölyft som Peter Carpelan skryter med är helt otillräckligt, skriver tre vänsterpartister.


Peter Carpelan (M) ger i Dagens Medicin nr 5/15 sken av att han och den styrande alliansen i Stockholms läns landsting, SLL, gör mycket för arbetsmiljön för sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Inlägget är absurt när man ser till de arbetsmiljöproblem som finns i dag, efter åtta år av alliansstyre.

Faktum är att Stockholm har lägst andel specialistsjuksköterskor i hela Sverige. Länet har bara 429 vidareutbildade sjuksköterskor på 100 000 invånare mot hela 608 i den norra regionen. Drygt 40 procent av specialistsjuksköterskor inom intensivvård och anestesi arbetar bara deltid i dag. 300 vårdplatser är stängda i Stockholms län som en direkt följd av brist på sjuksköterskor.

De uppdragsutbildningar som SLL erbjuder specialistsjuksköterskor har visat sig helt otillräckliga. Därför föreslog Vänsterpartiet i sin senaste budget att akademisk specialisttjänstgöring, AST, ska införas i SLL, och därmed ansluta landstinget till den växande skara landsting som infört detta. Då kan kompetensförsörjningen till Nya Karolinska säkras. Det röstade Peter Carpelan och alliansen ned. Vi lade därför i januari en motion om att dessa AST-tjänster ska införas i Stockholm och dessutom garantera ett ordentligt löne­påslag till den enskilda sjuksköterska som fullgör sin utbildning. När motionen kommer upp i fullmäktige får Peter Carpelan åter bekänna färg.

Det arbetsmiljölyft som Peter Carpelan skryter med är helt otillräckligt. Vänsterpartiet motionerar därför också inom kort om att ta betydligt mer omfattande grepp för att förbättra arbets­miljön. Det handlar om att komma ifrån de hälsofarliga tre­skifts­anställ­ningar som under alliansens styre blivit normbildande när akutsjukhusen anställer sjuksköterskor.

Vi anser att alliansen har ägnat sig åt att införa kostnadskrävande vårdval och privatisera i en naiv tro att konkurrens löser vårdens utmaningar, i stället för att driva en aktiv personalpolitik som säkrar kompetensförsörjningen och utvecklar arbetsmiljön.

Peter Carpelan företräder en återvändsgränd.

Relaterat material

”Specialistsjuksköterskornas kunskap är ovärderlig”

Släpp de ideologiska skygglapparna

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev