Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Alliansen måste komma överens om Apoteket

Publicerad: 28 juni 2007, 11:32

Allianspartierna måste komma överens och lämna klara besked om vad regeringen vill med Apoteket på sikt. Fokus måste sättas på ägarförhållandena. Det skriver Johan Pehrson, ledare för folkpartiets riksdagsgrupp.


Apoteket AB:s monopol upphör inom kort. Mångfald och valfrihet för medborgarna att välja ett apotek de gillar ökar. Hur bra denna omreglering blir avgörs till stor del av de beslut som fattas av Apoteket AB och ägaren staten under det närmaste året. Synpunkterna ifrån särintressen är många. Alla vill vara med och påverka för att ge bästa förutsättningar för sina företagsägare, medlemmar i facket, grossister eller läkemedelsproducenter. Styrelsen för Apoteket AB vill att företaget ska stå så starkt som möjligt när nya apotek kommer in och försöker ge bättre service och lägre priser. Detta ligger också i skattebetalarnas intresse eftersom ett utkonkurrerat Apoteket AB innebär att dagens värde om kanske tio miljarder går om intet. Fast om Apoteket AB missbrukar återstoden av sin monopoltid blir det svårt eller näst intill omöjligt för konkurrenter att ta sig in på marknaden. Då är samma skattebetalare förlorare.

Denna svåra balansfråga har blivit akut sedan Apoteket AB under våren avslöjats ha avancerade planer på att bygga vad man kallar en receptfabrik. Verksamheten skulle vara så effektiv och storskalig att den skulle kunna göra det mindre intressant för andra apotek att etablera sig i landet. Parallellt vill man fortsätta med Apoteket Shop konceptet d v s mindre butiker i kanonlägen, utan receptläkemedel. Mest schampo och liknande på försäljningsytan – en ytterst tveksam statlig verksamhet milt uttryck. Både fack, läkemedelsindustri och framtida potentiella konkurrenter vill sätta stopp för Apotekets planer.

Apoteksfrågorna har tagits över av Mats Odells statssekreterare som får hjälp av två externa rådgivare för att hantera ägarstyrningen av Apoteket på bästa sätt. Det är inte fel, men det är knappast ett klart besked om vad regeringen vill med Apoteket på sikt. Ägardirektiven säger inget om den situation som har uppstått. Apoteket håller inte på med något olagligt, utan frågan är vad som är lämpligt. Vi i Alliansen måste komma överens om Apotekets framtid.

Så länge staten inte signalerar några nya ägarförhållanden för Apoteket AB kommer balansgången mellan ett högt värderat företag och en framtida fungerade mångfald av apotek bli ytterst svår. Alliansen kom redan under förra mandatperioden överens om att det ska finnas goda möjligheter för personalen på ett apotek att ta över sin egen arbetsplats som franchisetagare. Det innebär att de fortsätter med Apotekets koncept men har en betydande självständighet, med de möjligheter till utveckling det innebär.

En viss andel av Apotekets 950 apotek kanske kan säljas, så att det snabbare uppstår en fungerande mångfald, eventuellt till flera olika aktörer. Apotekets planerade receptfabrik har vissa klara fördelar vad avser effektivitet och säkerhet. Samtidigt är det möjligt att den genom sin storskalighet och koppling till receptregistret passar bättre in i en monopolmarknad. Det måste vi titta närmre på, och om vi skulle komma fram till att en receptfabrik hindrar konkurrensen men ändå fyller en funktion bör den kanske betraktas som en del av den gemensamma infrastrukturen på läkemedelsområdet som ska förvaltas av staten även på en omreglerad apoteksmarknad. Det blir i så fall en uppgift för apoteksutredningen, som redan tittar på liknande frågor som receptregister, högkostnadsskyddsregister med mera.

En god och säker tillgång på läkemedel till bra pris håller nu på att formas för framtiden. Receptet för att lyckas är som vid all balansgång: Blicken fokuserad långt fram - och sedan sakta, men säkert, ta genomtänkta steg. Fokus måste således sättas på Apotekets framtida ägarförhållande.

Johan Pehrson

Johan Pehrson är ledare för folkpartiets riksdagsgrupp och
ledamot i socialutskottet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev