Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Alliansen måste låta läkare ­överleva som egna företagare”

Publicerad: 10 oktober 2013, 12:38

Det vore ett ödets ironi om landstingens vårdval nu ges monopol på sjukvård i primärvården, skriver allmänläkaren Göran Thingwall.


Till socialutskottets borgerliga ledamöter: Det är ett år till valet. Alliansen haltar oroväckande efter i opinions­undersökningar. Centerpartiet och Kristdemokraternas siffror ger skrämselhicka. Statsministern skrev en Brännpunkts­artikel i SvD 14/9 i syfte att samla trupperna inför valet. Denna fick mig att skriva ett brev till honom angående nationella taxan.

Regeringen har bestämt att taxan ska vara kvar och utvecklas. Ett bra beslut och helt i linje med borgerlig politik. Men hur? Allmänmedicinen är redan bakbunden av vårdval och fler specialiteter är på väg in i vårdval. Vilken ung läkare vågar satsa på att vara egen företagare när man inte kan avyttra sitt företag?

Detta är beklagligt och inte bra för sjukvården. Efter drygt 20 år som privatpraktiker på taxan kan jag med övertygelse säga att en stadsdel med en vårdcentral och en enläkarmottagning ger invånarna en optimal grad av tillgänglighet. Självklart är en enläkarmottagning mer flexibel än en vårdcentral med många anställda och kan anpassa sig till det aktuella hälsoläget. Det kan inte nog poängteras att primärvården måste göras så tillgänglig som möjligt. Därför kan det inte bara finnas en typ av vårdgivare som vi är på väg emot.

Nationella taxan är kostnadseffektiv och besöksproducerande. Det går alldeles utmärkt att ha två parallella finansieringssystem. Håll vårdval och nationella taxan isär! Taxan kom i kläm vid sjösättandet av vårdvalsreformen. Detta är nu historia och det vilar därför ett stort ansvar på era axlar att rätta till detta under det här året. Observera att vi pratar om borgerlig politik. Läkare som egna företagare, entreprenörer, borde väl ändå överleva en borgerlig regering? Det är hög tid att infria vallöftena från valet 2006.

Det vore ett ödets ironi om landstingens vårdval nu ges monopol på sjukvård i primärvården och man senare konstaterar att det inte var så dåligt att det fanns taxeläkare i allmänmedicin och andra specialiteter som avsevärt förbättrade tillgängligheten. Det går väldigt lätt och fort att rasera en verksamhet.

Det tar tid att bygga upp en läkarpraktik och den borde vara guld värd för en yngre kollega att ta över. Och inte att förglömma för patienterna, vilken trygghet om den kunde fortleva. För vi ska väl ha kvar möjligheten att välja läkare och vårdgivare? Cirka 300 000 patienter tycker säkert så. Och att samhället tar till vara olika personligheter? Läkare är inte stöpta i samma form. Mångfald är berikande för kreativitet och innovationer!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News