Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Allmänmedicinen dör ut om ingen orkar ta över”

Jag har turen att ha en handledare som faktiskt handleder, men jag är väldigt ensam om det. Många ST-kollegor mår dåligt, skriver Charlotte Söderberg, ST-läkare i allmänmedicin. (5 kommentarer)

Publicerad: 14 november 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Söderberg, ST-läkare i allmänmedicin.


Ämnen i artikeln:

ST-läkarePrimärvårdToppnyheter Allmänmedicin

Det här är ett upprop. Ett upprop till alla allmänspecialister i vårt avlånga land. Ett upprop för att rädda min blivande och er nuvarande specialitet. 

Jag är ST-läkare i allmänmedicin. En specialitet som är allt annat än lätt, en specialitet där jag förväntas kunna lite om – ja, låt oss säga i stort sett allt. 

Läs mer: ST-läkaren: ”Man är väldigt utsatt och ensam”

En specialitet som står vid ett vägskäl, en specialitet som mycket väl kan dö ut. En specialitet som kan dö ut för att ingen kommer orka ta över. 

Jag vänder mig till er allmänspecialister som en dag ska lämna över rodret till oss som nu är ST-läkare. Tror ni att det kommer att finnas någon som är villig att ta över? 

Jag är villig att ta över men jag känner – jag vet – att jag är väldigt ensam om det. Och det värsta är att det är katastrof att jag är ensam. Jag, och de av mina ST-kollegor som har det som jag, bör egentligen inte under några omständigheter vara i ett sådant numerärt underläge. 

Vad är det vi är ensamma om? 

Ett ord: Handledning.

En roll: Handledare. 

Jag har turen att ha båda – en handledare som faktiskt handleder. Dessutom har jag andra erfarna kollegor på mitt jobb som bryr sig om mig och min yrkesutövning.

Säg mig allmänspecialister; när blev ordet ”nej” mer regel än undantag? När blev den stängda dörren mer eller mindre en förstärkt port? När slutade ni ha tid att hjälpa en kollega som bad om just hjälp? 

Jag hör och ser vad många av mina ST-kollegor står inför varje dag. Stängda dörrar, handledare och andra kollegor utan tid. Många frågor och inga svar. De flyr vårdcentralen så fort tillfälle ges, randar järnet och tackar sin lyckliga stjärna för Balintgrupper och särskilda utbildningsdagar. Allt för att få en paus.

Allmänmedicin är svårt. Vi ska kunna lite om så mycket. Medicin kan läras ut i böcker men läkekonst mina vänner, läkekonst är något som lärs ut från en läkare till en annan. Från en erfaren till en novis. Det finns ingen bok i världen som kan ge en läkare fingertoppskänsla, en klinisk blick eller modet att gå på sin magkänsla. Nej, det är här som en handledare betyder allt. En erfaren handledare som kan instruera, guida, lyssna, svara och hjälpa. 

Jag vet att många ST-kollegor mår dåligt. Att de mår dåligt i sin ensamhet. De har livrem, hängslen och flytväst. De tar alla prover och gör alla undersökningar som finns för att inte missa något. För att inte göra fel. De ansvarar för liv och död. I ensamhet. De stressar, jobbar över, går ned i arbetstid för att hinna andas. De går in i väggen, byter karriär. Är det så vi vill ha det? Nej. Nej. 

Jag vill att varje ST-kollega ska ha det som jag har: en handledare som vill lära mig läkekonsten. Jag vill att mina ST-kollegor ska kunna hinna hem i tid och komma hem med en känsla av att ha åstadkommit något. Att de ska ha en bra känsla i magen.

Jag vill att varje ST-kollega ska komma i mål – att de ska få känna ”jag kom, jag såg, jag segrade” i stället för att känna ”jag kom, jag såg, jag slutade”...

Jag vet att primärvården är överbelastad och mer därtill. Att dygnets timmar är för få, att behovet är för stort, att omständigheterna är otroligt komplicerade och att guldkistan är för liten. Men det är inte, och får inte vara, en ursäkt för fallerad handledning och stängda dörrar.

Snälla allmänspecialister: se era ST-läkare. Ge dem er tid. Lär dem läkekonsten. Om ni inte gör det, så kommer det inte att finnas någon som tar över efter er. Och vad händer då? Jo, då dör primärvården och vår fina allmänspecialitet med den.

Charlotte Söderberg, ST-läkare i allmänmedicin

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-12-05

Hej Charlotte! Klart att du har rätt. Men mer behövs. Mitt perspektiv - 2 generationer före ditt. Nån gång 1981 var jag och kollega P-O ensamma läkare, under ”utbildning”, på Lycksele VC utan någon handledning. Med 25-30 patientbesök/dag. De som du vill ska vara handledare har själva oftast fått kämpa utan någon hjälp och handledning värd namnet och kanske inte alltid känner sig som de handledare du förtjänar. Allmänmedicin är något man i 50 år satsat hårt på men man glömde att det inte bara ska vara verbalt. För att komma upp i OECD-snitt ska primärvård och allmänläkartjänster ökas med 50%. Det kan idag bara ske med öronmärkta miljarder från staten, men, tyvärr, handlar det då om tiotals miljarder. Med dessa skulle din begåvade generation strömma in till detta fantastiska yrke. Dessutom är den kunskapsmassa som idag förväntas från dig och kollegor så oerhört mycket större än på min och P-O’s tid. För detta behövs återigen statlig insats, med en utbildningsportal, alltid på tårna, alltid aktuell. 

Och även allmänläkarkliniker, med makt och inflytande, som kan diskutera och förhandla om vad som är rimligt läggas på oss.

Titta på exempel i andra länder, många har lyckats bättre.

LH

 

2022-11-29

Klokt skrivet Charlotte! Det du begär är bara det rimliga. Hur ska man lära sig sitt yrke utan guidning, rådgivning och att någon lär en de praktiska momenten. Första kommentaren från spec i allmänmedicin & verksamhetschef tycker jag förefaller mycket märklig. Skulle ST-läkare inom allmänmedicin som önskar handledning bara vilja glida genom yrket och inte ta några självständiga beslut?  Snarast sker nog för mycket ensamarbete och bättre beslut om utredning och behandling hade kunnat ske tidigare med handledning. 

Spec Akutsjukvård 

 

2022-11-22

Viktigt med handledning men viktigt med självintresse och vilja att träffa patienter.

Man kan inte bli distriktsläkare där andra ska besluta för en hela tiden. Man som ST läkare måste acceptera att någon ska kunna ifrågasätta dina ursäkter och dina medicinska åsikter. Om man tycker att det är jobbigt med allmänmedicin och orka inte då har man tagit på sig för mkt och satt en orimlig ambitionsnivå på sig själv. 

Och ja det finns många handledare och många ST läkare som redan under ST handleder sina yngre kollegor. Om man vill va feg ointresserad doktor med lite patienter och fancy tittel då är det inte allmänmedicin för den. Det är hårt arbete med härligt känsla att man har hjälpt många dagligen. Det borde man ta reda på innan man väljer ST inom allmänmedicin. 

Och det kommer inte att försvinna allmänmedicin utan de starkaste duktigaste kommer att driva det på rätt sätt. Personlig utveckling är den rätta vägen.

Verksamhetschef, handledare, specialist allmänmedicin 

 

2022-11-21

Superviktig artikel! ST måste ha handledning. Man kan ha handledning på distans 1h/vecka om det är ont om specialister på plats. Det måste finnas specialist med luft i tidboken på plats som tar akuta frågor.

Dr Betty, Distriktsläkare

 

2022-11-21

Hej Charlotte ! Det här är ju verkligen tråkigt det du skriver om men uppropet skulle väl gå till chefer på vårdcentraler snarast än till handledarna. Jag är själv handledare på alla nivåer dvs från och med läkarstudenter till och med ST-läkare och jag gör det för att jag gillar det så jag kan inte tänka mig att hålla stängda dörrar och inte ha tid. Men jag har ju tur att min chef förstår att den här rollen är lika viktigt som kliniskt arbete om inte viktigare på sikt. Detta resulterar i att jag inte har så många patienter jag träffar om man jämför med mina kollegor som inte är intresserade av handledning. Skulle det vara så att vi får plötsligt tre ST-läkare till då tror jag skulle vara helt befriad från patientarbete och jobba endast som handledare, MAL och konsult för sköterskor. För min chef är ju modig och vet vad som är viktigt på sikt. Så visst ett upprop men till chefer. Hälsar:

MS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev