Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Alltför ofta trängs enkla projekt ut av mastodonter"

Publicerad: 26 augusti 2013, 11:00

Arbetsmiljöperspektivet är fortfarande inte självklart i vården, skriver debattören Jonas Söderström


Det system som beskrivs i artikeln Ny idé gav tystare avdelning den 14 augusti är mycket intressant, eftersom det framstår som ett skolboksexempel på hur man ska ta fram goda system:

- Initiativet kommer direkt från dem som arbetar konkret i verksamheten, och svarar på ett behov de känt.

- Utvecklare arbetar ”på golvet” tillsammans med dem som ska använda systemet, under relativt lång tid.

- Så småningom hittar man en lösning – inte den som den ursprungliga idégivaren föreställde sig, utan en som var ännu bättre.

Skillnaden mot hur många av de system som i dag plågar vårdens många verksamheter har utvecklats, är enorm – och avgörande.

Det märkliga är ju att det varit känt i 20 år, snart 30, att det första arbetssättet är det som fungerar. Det är till yttermera visso så, att med en alltmer komplicerad miljö är det den enda som har någon som helst chans att fungera i framtiden: direkta, dagliga och långvariga kontakter mellan utveckling och verksamhet.

Ändå visar det sig i alltför många projekt att man ignorerar dessa kunskaper.
För det andra verkar detta illustrera något som jag har upplevt en tid: Det finns en djup och bred klyfta mellan dem som vill göra praktiska, smarta förbättringar
i vårdens vardag, med direkt och påtaglig nytta – och dem som föreställer sig jättelika övergripande system, baserade på ett ”tekniken-först”-mindset och ofta löst grundade antaganden om tänkta nyttor.

Och alltför ofta trängs de enkla och snabba förbättringsprojekten ut av mastodonterna, som får stora resurser.

För det tredje visar artikeln kanske att arbetsmiljöperspektivet fortfar­ande inte är självklart i vården. Om tiden med öppet sår har minskats är det naturligtvis utmärkt. Men även om det inte skett finns det goda skäl för att satsa och sprida ett sådant här system, som minskar personalens stressnivå.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev