Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Ännu en myt det hjärtvänliga Becel

Publicerad: 12 maj 2010, 08:34

Livsmedelsverket borde varna för populärt margarin, anser läkaren Uffe Ravnskov.


Sedan många år har vi fått veta att vi bör äta Becel i stället för smör och Bregott. Becel innehåller nämligen rikligt med fytosteroler, grönsakernas kolesterol. Fytosterolerna sänker halten av vårt eget kolesterol i blodet och sägs därför minska risken för åderförkalknng och hjärt-kärlsjukdom. Det saknas emellertid kliniska experiment, som visat att ett högt intag av växtsteroler gör nytta. Mycket talar för att det är tvärtom.

Redan 1991 visade en studie publicerad i tidskriften Metabolism att en hög halt av växtsteroler i blodet är associerad med en högre risk för hjärt-kärlsjukdom hos patienter med genetiskt betingat förhöjt kolesterol och senare studier har visat att det även gäller för andra.

I 4S-studien till exempel, en av de första statinstudierna, var risken för koronarsjukdom signifikant associerad med blodets halt av fytosteroler. Risken för dem vars blod innehöll mest fytosterol var dubbelt så stor jämfört med dem som hade lägst, trots att deras kolesterolhalt minskat lika mycket eller mer. Två stora kohortstudier kom fram till samma resultat och även djurförsök pekar på att plantsteroler har en skadlig effekt på artärerna.

Förklaringen kan vara den att fytosterolerna hämmar upptaget av fettlösliga vitaminer. Många studier har nämligen på senare tid visat att en låg halt av D-vitamin i blodet är en tung riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom. Möjligen kan även den höga kvoten omega-6/omega-3 i Becel bidra.

Detta föranledde de kanadensiska hälsomyndigheterna att förbjuda födoämnen, som tillsatts fytosteroler. Även det tyska läkemedelsverket har varnat mot användningen av dylika livsmedel. I Sverige och i många andra länder rekommenderas de emellertid fortfarande och Unilever fortsätter propagera för sina ”hjärtvänliga” Becel-produkter.

Vilka tankar har Livsmedelsverkets kostexperter gjort sig om detta? Känner de till dessa forskningsresultat? Om de gör det, varför varnar de inte mot Becel?

Uffe Ravnskov,
läkare och docent i Lund.

Referens:
Weingärtner O, Böhm M, Laufs U. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia. Eur Heart J 2009;30: 404–409.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev