Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ansvaret ligger hos oss”

Publicerad: 2 oktober 2016, 05:00

Vår myndighet har ett tillsynsansvar för alla hem för vård eller boende i landet, skriver Inspektionen för vård och omsorg i en replik.


Ämnen i artikeln:

Ivo

För att reda ut eventuella missförstånd utifrån uppgifter i en debattartikel av Jessika Sona och Leena Berlin Hallrup i Dagens Medicin nr 38/16 vill Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, understryka att vår myndighet har ett tillsynsansvar för alla hem för vård eller boende, HVB, i landet. Det är direkt felaktigt att påstå något annat. Detta gäller såväl de delar som rör socialtjänst som de delar som gäller hälso- och sjukvård på HVB.

Ivo vill i detta sammanhang lyfta fram att vi självfallet utför tillsyn och fattar beslut då vi får indikationer på brister inom hälso- och sjukvård på HVB, både utifrån klagomål från enskilda som inkommer till myndigheten och vid de frekvenstillsyner som Ivo genomför. Däremot har Ivo inte genomfört en nationell, mer övergripande, tillsyn med fokus på hälso- och sjukvård på HVB.

Eftersom frågan ställs i artikeln vilken myndighet som har det övergripande tillsynsansvaret över HVB, anser vi att det fanns behov att klargöra detta.

Relaterat material

”Utmaningar för samordning av vård för ensamkommande barn”

ANNIKA ALGEBLAD

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev