Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Använd mellanmål som första insats vid undernäring”

Publicerad: 21 december 2015, 12:40

Margareta Nyström och Ammy Wehlin.

Små och goda mellanmål som serveras flera gånger under dagen kan ge bättre effekt än näringsdrycker, skriver två affärsområdeschefer i Attendo.


En vanlig första åtgärd vid undernäring hos äldre är näringsdrycker. Detta trots att små och goda mellanmål som serveras flera gånger under dagen kan ge bättre effekt, inte minst för att ett gott mellanmål är så mycket trevligare.

Undernäring bland äldre är vanligt. I Socialstyrelsens vägledning ”Näring för god vård och omsorg” uppskattas att upp till 35 procent av de som bor på äldreboende i Sverige lider av undernäring.  Undernäringen har allvarliga konsekvenser för både individens välbefinnande, sjukdomsförlopp och för samhällsekonomin. Det finns i dag övertygande bevis för att nutritionsbehandling i samband med medicinsk behandling och omsorg minskar komplikationer och dödlighet.

Näringsdryck är en form av näringsbehandling och en vanlig insats vid undernäring hos äldre, men nyttan av denna dryck är osäker. Trots att det genomförts gott om studier på området har man inte lyckats bevisa att näringsdrycker skulle kunna motverka eller behandla undernäring. Det konstaterar Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering (SBU) efter en systematisk granskning. Att nyttan inte kunnat visas betyder inte att kosttillägg är verkningslösa men vår övertygelse är att de finns en stor övertro till dessa tillägg inom äldreomsorg.

Undernäring ska behandlas som all annan medicinsk behandling med screening, utredning, åtgärd och uppföljning. Men ofta går det för fort från dess att undernäring identifieras till att en åtgärd i form av näringsdryck sätts in. Skulle istället måltidsordningen utredas kommer många undernäringstillstånd troligen kunna åtgärdas på ett bättre sätt. Detta ställer krav på en måltidsordning med mindre mål under dagen som även passar för den med nedsatt aptit.

Med vetskapen om att ett jämnt matintag under dagen leder till ökad hälsa och bättre livskvalité testades idén på några av Attendos verksamheter. Det hade uppmärksammats att en del äldre var trötta under dagen, sov dåligt på natten och att användningen av näringsdrycker var stor. Medarbetarna utbildades i hur de enkelt kan tillaga goda och näringsriktiga mellanmål. Genom att kombinera mellanmål med sociala aktiviteter, som exempelvis högläsning, spelstund och sittgympa, stimulerades aptiten ytterligare.

Efter en tid med det nya arbetssättet berättar medarbetarna att både orken under dagen och nattsömnen förbättrats hos de äldre. Aptiten var bättre och förekomsten av oro och rastlöshet var mycket mindre. Många såg nu fram emot de trevliga stunderna av social gemenskap som mellanmålen bjuder på.

I all vår välvilja att göra gott inom äldreomsorg har vi nog ibland gjort det svårare än vad det behöver vara. Mellanmål är enkelt och bör lyftas upp på agendan som både en medicinsk åtgärd vid risk för undernäring men också som en viktig insats för god livskvalitet.

Författare

Ammy Wehlin och Margareta Nyström, affärsområdeschefer i Attendo.

AMMY WEHLIN OCH MARGARETA NYSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev