Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Apoteken kan inte lösa informationsbrist”

Publicerad: 15 oktober 2014, 11:00

Johan Wallér, vd, och Henrik Ehrenberg, chefstrateg, på Sveriges apoteksförening.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån och Niklas Larsson/Bildbyrån

Det finns inga som helst anledningar för ett apotek att mörka priser eller bidra till en dyrare förskrivning, skriver Apoteksföreningen i en replik.


Det är orimliga prisskillnader på licensläkemedel, beroende på om det är original eller en generisk produkt. Det skriver tre anställda i Landstinget i Jönköpings län, och tycker att det är märkligt att varken apotek, TLV eller Läke­medels­verket ansvarar för att ge förskrivarna information om billigare alternativ.

Man skulle av artikeln att döma kunna få intrycket att detta är ett apoteksgenererat problem. Det är det definitivt inte. Problemet är att landstingen inte har förskrivarstöd som ger information om vilka alternativ som finns, vilket gör att förskrivare väljer en vara för 123 000 kronor i stället för 4 500.

Det finns inga som helst anledningar för ett apotek att mörka priser eller bidra till en dyrare förskrivning, eftersom apotekens ersättning aldrig kan bli högre än 167 kronor. (Samtidigt som apoteket ska betala 220 kronor bara för att ansöka om försäljningstillstånd.)
Det finns inte heller några lagliga möjligheter för apoteken att byta från ett förskrivet licensläkemedel till ett annat. Det valet kan bara förskrivaren själv göra.
Systemet med licens­läke­medel bygger på att förskrivaren vet vilken vara som ska förskrivas. Sedan ska apoteken på förskrivarens initiativ begära tillstånd att undantagsvis få köpa in det aktuella läkemedlet, trots att det inte marknadsförs i Sverige.

Vara, dos och motivering till varför detta läkemedel måste användas i stället för något av de läkemedel som marknadsförs och är godkända i Sverige står läkaren för. Apoteken är i detta fall bara en mellanhand – vilket vi envist hävdat är ett systemfel, utan att ha fått gehör i frågan av den utredning som nyligen sett över regelverket.

Det är feltänkt, om än inte ovanligt, att dra slutsatsen att det är apoteken som ska råda bot på bristen på fungerande informationsstrukturer och förskrivarstöd i landstingens verksamhet. Allt som inte fungerar här i världen har dessbättre inte att göra med omregleringen av apoteks­marknaden. Ett gott råd är att gå hem till era arbetsgivare och fråga varför de inte kan bygga fungerande stödsystem.

I väntan på sådana är förskrivarna mer än välkomna att kontakta apoteken för att ta reda på om vi känner till huruvida det finns alternativ, vad dessa i så fall kostar och om de över huvud taget går att få tag på.

Relaterat material

Vi måste agera kraftfullt så att patientskador av läkemedel undviks

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev