Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Arbetet med kompetensförsörjning tar vi på allvar”

Publicerad: 7 december 2017, 06:00

Jens Sjöström (S) slår in öppna dörrar och har inga egna förslag om hur kompetensförsörjningen ska lösas, skriver landstingsrådet Peter Carpelan (M) i en replik.


Stockholms läns landsting ska vara en attraktiv arbetsgivare. Som ansvarigt forsknings- och personallandstingsråd har jag därför intensifierat landstingets arbete med kompetensförsörjningsfrågorna.

Jag har tagit initiativ till en landstingsövergripande kompetensförsörjningsstrategi som pekar ut kompetensförsörjning, utbildning, vidareutbildning, lönebildning samt ledarskap inom om­råden där vi som arbetsgivare kan och måste bli bättre. Strax innan sommaren kompletterades strategin med en konkret handlingsplan med 32 uppdrag som våra sjukvårdsverksamheter ska effektuera fram till 2019.

Att Jens Sjöström (S) i Dagens Medicin nr 48/17 pekar finger åt Moderaterna och Alliansen i landstinget är anmärkningsvärt. Socialdemokraterna har valt att inte delta i det blocköverskridande arbetet som jag har bjudit in till för att stärka landstinget som en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare.

Som en direkt konsekvens av landstingets strategiska arbete med kompetens­försörjnings­frågorna har vi beslutat att:

1. Utöka antalet allmäntjänstgöringstjänster (AT) med 100 stycken fram till år 2020. Målet är att kunna starta 300 AT-tjänster per år. Under förra året hade vi cirka 500 pågående AT-tjänster.

2. Centralisera rekryteringen av AT för att säkerställa en adekvat och effektiv rekryteringsprocess.

3. Utöka antalet specialiseringstjänstgöringstjänster (ST) 2018 med 10 miljoner kronor. De ska framför allt gå till bristspecialiteter som till exempel allmän­medicin och psykiatri. Under 2016 hade landstinget cirka 2 000 på­gående ST-tjänster.

4. Införa ett ledarskaps-ST-program för att dels säkerställa återväxten av chefer bland våra yngre läkare, dels öka motivationen bland blivande specialist­läkare att i framtiden axla ett ledaransvar.

5. Koncerngemensamt styra behovet av specialistläkare inom respektive specialitet.

Jens Sjöström (S) slår därför kraftfullt in öppna dörrar och har inga egna förslag. Nästa gång kanske det är bättre att Social­demokraterna deltar i det block­överskridande samarbetet i stället för att stå på åskådarläktaren.

Relaterat material

”Sveriges rikaste landsting bör ta större ansvar för AT”

”Lös problemen med AT nu”

PETER CARPELAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev