Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Att förneka problem sällan vägen till förbättring”

Publicerad: 29 juli 2014, 08:03

Företrädare för oppositionen i Stockholm kommer med en slutreplik i debatten om arbete mot psykisk ohälsa hos unga.


Fyra alliansföreträdare har i sin replikvår debattartikel två argument mot våra förslag för att stärka arbetet mot ungas psykiska ohälsa. Det första är att våra förslag är ogenomtänkta. Det andra är att dessa ogenomtänkta saker vi då föreslår är saker som landstingsalliansen också tänkt göra.

I ett läge där situationen för unga ser ut som den gör är det naturligtvis glädjande att alliansen nu skriver att den tar frågan om ungas psykiska välmående på allvar. Men logiken i att samtidigt avfärda nya förslag för att stärka arbetet är svår att förstå. Än värre blir det när de fyra företrädarna inte med ett ord nämner de problem som faktiskt finns i det landsting där de är ansvariga. Inte ett ord om att Stockholms läns landsting har bland de längsta väntetiderna till behandling vid barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i landet. Inte ett ord om att den första linje som de lyfter fram som en framgång faktiskt inte fungerar eftersom unga människor inte söker sig dit. Inte ett ord om den kritik som bland annat landstingsrevisorerna har riktat mot hur den – i och för sig välkomna – utbyggnaden av psykosocialt stöd på vårdcentralerna faktiskt fungerar.

Vi kan inte utläsa alliansens svar på något annat sätt än att de är nöjda med dagens läge, trots att vi har stora utmaningar att möta för att unga ska må bättre i vårt län. Centrum för psykiatriforskning, som nämns i alliansartikeln, bedriver ett viktigt och mycket bra arbete. Men det kan för den skull inte vara ett hinder för att öka kunskaperna kring hur man förebygger psykisk ohälsa inom såväl sjukvård som skola. Argumenten om att arbetet redan pågår återkommer mot våra två andra förslag om ökad samverkan och stärkt första linje inom psykiatrin.

Menar alliansen verkligen att det inte finns behov av att ytterligare stärka samverkan runt inte minst det förebyggande arbetet, att vi inte måste tänka nytt runt den första linjen om den också ska fungera för unga?

I dagarna nåddes vi av skrämmande siffror om att självmorden bland inte minst unga människor nu ökar. Situationen är ytterst allvarlig. En mer ödmjuk inställning från dem som de senaste åtta åren haft det politiska ansvaret vore då klädsam. Att förneka de problem och brister som finns är sällan vägen framåt mot verklig förbättring.

Vi står fast vid våra tre förslag: vårdcentraler som har särskilt uppdrag och kompetens att möta unga, lokala partnerskap för att förebygga psykisk ohälsa och ett regionalt kunskapscenter för mer forskning och spridning av goda exempel. Detta kommer vi att genomföra om vi får möjligheten efter valet. Vi är inte nöjda med dagens situation.

Relaterat material

deb”Vi bygger redan för ökad psykisk hälsa”

debVallöfte: ”Vi ska förbättra ungas psykiska hälsa”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev