torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt”

Har Moderaterna längtat så mycket efter att gå i opposition att de struntar i att det är effekterna av deras egen budget vi ser i vården just nu, undrar Jonas Lindberg (V) i en replik.

Publicerad: 11 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg (V), oppositionsråd, Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaVänsterpartietRegion Stockholm

Vänsterpartiet välkomnar att Moderaterna plötsligt, efter 16 år vid makten, säger sig vilja satsa på akutsjukhusen i Stockholm. Men Charlotte Brobergs (M) debattartikel om svikna vallöften på temat klingar minst sagt falskt.

Högerregeringens imponerande förmåga att bryta vallöften på löpande band har dominerat nyheterna sedan valet. Samtidigt visar både Tidöavtalet och den första budgeten på sällsynt dålig förmåga att prioritera välfärden. Miljarder läggs på att sänka bensinskatten med några ören, medan sjukvården bara får en bråkdel av de pengar som hade behövts för att möta de stora ekonomiska utmaningarna som väntar runt hörnet.

Läs mer: ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp” 

I det här läget väljer Charlotta Broberg att sticka ut hakan och tala om svikna vallöften i Stockholm. Fram till nyårsafton var det fortfarande hennes budget som styrde sjukvården i regionen, precis som det har varit i över ett decennium. Det är därför vi är där vi är, med akut vårdplatsbrist och ständigt överfulla akutmottagningar. 

Att då prata om kris på sjukhusen blir smått parodiskt. Har Moderaterna längtat så mycket efter att gå i opposition att de struntar i att det är effekterna av deras egen budget vi ser i vården just nu?

Vänsterpartiet har förhandlat fram stora satsningar på sjukhusen i Region Stockholms budget för 2023. Högerns årliga sparkrav tas bort och verksamheterna får för första gången på mycket länge tillskott i storleksordningen hundratals miljoner kronor. 

Tuffa tider väntar. Men några nedskärningar på sjukhusen kommer Vänsterpartiet inte att medverka till, det har vi varit mycket tydliga med. Att moderater nu yrvaket säger att de också vill satsa på akutsjukhusen, efter år av ökenvandring, är ungefär lika trovärdigt som Ulf Kristerssons vallöften.

I 16 år har stockholmarna fått blåa klappar i sina julsäckar. De har bestått av svältbudgetar till sjukhusen, marknadsexperiment och byggskandaler. Ingen har glömt Nya Karolinska Solna, NKS. Resultatet av detta fick vi se på valdagen, då Moderaterna fick en stor tumme ner av väljarna. Charlotte Broberg bör kanske fundera på att lägga något nytt i säcken framöver, i stället för samma gamla vanliga privatiseringar och nedskärningar.

Jonas Lindberg (V), oppositionsråd, Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp”

2. ”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal”

3.  ”S måste ta ansvar för den egna vårdpolitiken”

4. ”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt”

5. ”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda”

6. ”Jämlik vård är en nödvändighet – inte en ideologi” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev