Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Att skydda sjukvårdspersonal måste vara prio ett”

Publicerad: 25 mars 2020, 12:04

Foto: Thinkstock

Det är bisarrt att sjukvårdssystemet, som hela tiden måste kunna ha beredskap för det oförutsägbara, inte har lagerhållning av läkemedel eller sjukvårdsmaterial skriver politiker från Vänsterpartiet.


Sjukvårdspersonal larmar om brist på skyddsutrustning. Trots att både Folkhälsomyndigheten och världshälsoorganisationen WHO rekommenderar långärmade skyddsrockar för personal som kommer i kontakt med patienter med covid-19, går Region Stockholm ut med att det räcker med kortärmade vanliga arbetskläder, se SVT Stockholm 23 mars.

Rekommendationen kan omöjligen baseras på medicinsk evidens om virusets smittsamhet, utan baseras med stor sannolikhet på situationen att det är brist på skyddskläder och annan skyddsutrustning.

I Italien har 24 läkare dött de senaste två veckorna i sviterna av corona, se Sveriges Radio 24 mars. Vi vill inte ha samma situation här. Vi måste till varje pris skydda vår personal. Region Stockholm har ett ansvar som arbetsgivare att se till att arbetsmiljön är säker. Vem ska vårda de smittade om vår sjukvårdspersonal själv är smittad?

De blågröna partierna som styr regionen har inte gjort tillräckligt. De har tvärtom skapat den här situationen. Det är bisarrt att sjukvårdssystemet, som hela tiden måste kunna ha beredskap för det oförutsägbara, inte har lagerhållning av läkemedel eller sjukvårdsmaterial. Men det har inte hänt av en slump. Hela den nationella lagerhållningen av läkemedel försvann när Alliansregeringen med Kristdemokraterna i spetsen avreglerade Apoteket 2009 av ideologiska skäl. Vården har behov av beredskapslager av både läkemedel och skyddsutrustning, men för vinstdrivande bolag blir det för dyrt. Sjukvården måste ha luft i systemet och ha material och läkemedel för ”just in case” istället för ”just in time”.

”Just in time” är ett koncept från biltillverkning. Som vanligt när konsulter inför bilindustrins koncept i sjukvården är det bäddat för katastrof.  ”Just in time” innebär att producera och leverera varor i precis den mängd och vid den tidpunkt som de behövs för, och har varit en modell som Region Stockholm anammat och som har lett till denna ohållbara situation. Det är naivt att tro att ”just in time” är lämpat för sjukvårdssystem.

Vänsterpartiet anser att Sverige borde ha ett statligt bolag som tillverkar både nödvändiga läkemedel och skyddsutrustning, varje region måste ha lager som kan användas i nödsituationer. Vi kan inte riskera vår personals och våra invånares hälsa på det här viset.

KARIN RÅGSJÖ, JONAS LINDBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev