Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Även vi bör betala 24 000 i månaden

Publicerad: 6 april 2012, 08:17

Varje dag kommer nya rapporter från olika delar av landet om att nyutexaminerade sjuksköterskor säger nej tack till ingångslöner under 24 000 kronor i månaden.


Rörelsen växer och bara i Stockholm är nu 500 anslutna till upproret, i övriga landet nästan 4 000.
Inför sommaren saknas 500 sjuksköterskor på de stora akutsjukhusen i  Stockholms läns landsting. Det är främst inom akutsjukvården som det  fattas personal. Inom psykiatrin och geriatriken och på vårdcentralerna  finns personal – där är också lönerna högre. Det var tidigare svårt att  rekrytera personal dit och därför höjdes lönerna, allt enligt den fria  marknadens lag om tillgång och efterfrågan.

Men inom  akutsjukvården i Stockholm är man inte beredd att betala 24 000 kronor i  ingångslön, utan den ska vara 21  500, ingen individuell lönesättning  och hellre underbemanning och stängda vårdplatser än en patientsäker  vård.

I stället erbjuds de sjuksköters­kor som är beredda att  avstå hela sommarsemestern 20 000 kronor extra i ersättning. På så sätt,  och med spridda semestrar och extrapass, räknar man med att klara ett  åttioprocentigt öppethållande i sommar. Vid hematologen på Karolinska  tar man in sjuksköters­kor från bemanningsföretag – blir det verkligen  billigare?

Men häromdagen hände något. Dalens sjukhus, som ägs av  Capio, erbjuder nu 24 000 kronor i ingångslön. Det sätter självklart  press på den landstingsdrivna vården att följa exemplet. Kan Capio så  kan vi! Problemet i sammanhanget är att den moderatledda alliansen visar  dåligt intresse för den egna vården. De framhåller gärna de privata  vårdföretagarna som föredöme och talar varmt om deras  ”processutvecklingsarbete”. Den egna vårdverksamheten vill man helst bli  av med, oavsett vad medborgarna tycker eftersom de tycker fel!

Vi  hoppas nu att Capio erbjuder andra sjuksköterskor i koncernen högre  lön. Vi vet ju att personalen på S:t Görans sjukhus – som ­förblir i  Capios drift upp till 13 år till – måste springa ännu fortare för att  sjukhuset ska klara sina löften om bättre vård till ett lägre pris.

De  sjuksköterskestudenter som nu kräver höjda ingångslöner kommer troligen  att sätta press på hela löneskalan. Det blir dyrt för landstinget, men  det borde vi politiker ha tänkt på för länge sedan. Vi får ofta höra att  vi inte ska ha åsikter om lön utan lämna det till arbetsmarknadens  parter. Men som landstingspolitiker är ju vi en av parterna. Det är  märkligt att denna åsikt alltid framförs av de borgerliga när det gäller  att höja lönen för personal i välfärden. Det går tydligen bra att hävda  – som Anders Borg och nu senast Annie Lööf – att ingångslönerna måste  sänkas.

Vi har undvikit att ta ställning i lönefrågan men nu måste  vi visa var vi står. Det är omöjligt att klara personalförsörjningen  inom vården framöver om vi inte lyckas göra vårdyrket mer attraktivt.
Vården behöver mer resurser – inte bara för att möta medborgarnas behov  av vård utan också för att ge personalen rimliga löner. Vinster i vården  som går till skatte­paradis genom avancerad skatteplanering måste gå  till höjda löner och fler vårdplatser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev