Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Avskaffa karensdagen för personalen på akuten

Publicerad: 19 januari 2010, 13:30

Människor som söker vård ska inte möta personal som själv är sjuk, skriver Håkan Jörnehed, landstingsledamot för vänsterpartiet.


Sjukfrånvaron minskar men siffror de senaste åren visar tyvärr att sjuknärvaron ökar, även bland vårdpersonalen.

Det kan finnas flera anledningar att gå till arbetet när man är sjuk. Det kan handla om arbetsmoral, men också ekonomiska överväganden. För nattarbetande personal kan sjukfrånvaro en natt innebära ett ganska stort avbräck på lönen.

Vi anser att det behövs en översyn av sjuknärvaron inom vården och dess konsekvenser, inte minst ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Att människor som söker vård och kanske har nedsatt immunförsvar, möter personal som själv är sjuk eller smittad, är ett dåligt exempel på patientsäkerhet.

Vänsterpartiet vill avskaffa karensdagen på nationell nivå men redan nu vill vi i Stockholms läns landsting ersätta akutsjukvårdpersonalen för inkomstbortfall vid karensdag.

Till en början är detta en kostnad för landstingen men vi är övertygade om att det på längre sikt är en besparing för landstinget och för hela sam­hället. Det gäller förstås också för patienterna som tas emot av frisk personal.

Alla är nog överens om att vi måste vidta alla tänkbara åtgärder för att hejda och stoppa de smittsamma virus och sjukdomar som nu förekommer året om. Det handlar bland annat om calici­virus (vinter­kräk­sjukan) och magsjukebakterien VRE. Det tillskapas enkelrum, nya röntgenavdelningar, nya rutiner och processer för att minska smittspridning, men aldrig tänks tanken att bättre villkor för vårdpersonalen ökar patient­säker­heten.

Är det lagligt och tillåtet att ersätta karensdagsbortfallet? Strider det mot sjuklönelagen? Om detta råder olika uppfattningar. Jonas Malberg, professor i arbetsrätt och Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, menar att det är möjligt. Det finns inget hindrande i lagstiftningen. Vi är i gott sällskap och nu handlar det om politisk vilja. Ytterst handlar det om att du som patient måste kunna kräva att bli omhändertagen av frisk personal i vården.

Att ta bort karensdagen för landstingspersonal är också en bra åtgärd för att bli en attraktiv arbetsgivare.

Håkan Jörnehed
 är vice gruppledare för vänsterpartiet i ­ Stockholms läns landsting.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev