Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Avskaffa landstingen och bolagisera sjukhusen”

Publicerad: 31 oktober 2013, 11:00

Sjukvården är för avancerad för politikers kompromisser och landstingens tjänstemannastyre skriver debattören Kenneth Svanberg.


Politiker ska inte styra tjänsteproducerande verksamheter. Beslutsprocessen är inte anpassad för detta med långa beslutsprocesser, kompromisser, bromsade förslag och otydliga beslut som medvetet formulerats för att kunna tolkas som det passar. Genom landstingen och regionerna blir sjukvården en viktig del i det politiska spelet där man använder den för att synas politiskt och ge sysselsättning åt ett stort antal förtroendevalda.

Till sitt förfogande har politikerna stora tjänstemannaorganisationer som ett filter mellan sig och  sjukvårdsverksamheten, det vill säga ytterligare ett stort antal  personer som i de flesta fall saknar medicinsk kompetens men ändå ska  lägga sig i.

Sjukvården är för avancerad för att skötas på detta sätt.  Den medicinska kompetensen som ska komma patienterna till del kan inte  hanteras så lekmannamässigt. Vi får låg produktivitet, mycket tvekande  och avvaktande, utrymme för tolkningar om man ska bry sig om ett beslut  eller ej.

Vi måste helt enkelt bli av med landstingen för att få ut  fulla effekter av våra sjukvårds-pengar. Universitets- och akutsjukhus ska  bolagiseras och ägas av staten, men med helt professionell företagsledning och styrelse – helt utan politiker. Primärvården och de mindre sjukhusen ska också bolagiseras och kan ägas av kommuner, anställda, ideella organisationer eller privata aktörer. Politikerna ska ägna sig åt sin egentliga roll – ställa kraven och ha en konsekvent och kvalificerad uppföljning. Helt enkelt verka som den förlängda arm för oss skattebetalare som egentligen är avsikten. Med dagens organisation är politikerna satta att granska sig själva!

Det handlar om stora pengar att spara. Enbart i Skåne handlar det säkert om ett par miljarder som kan användas i den direkta sjukvården.

Som ägare av sjukvårdsföretag sätter man sin egen agenda vad gäller vinster. Man kan bestämma att alla överskott ska återinvesteras i inventarier/utrustning, löneökningar, kompetensutveckling med mera. Då kan äntligen sjukhuskollektivets löneeftersläpning i förhållande till kompetens börja åtgärdas utan extra tillskott av skattemedel. Och riskkapitalbolagen får konkurrera på en arbetsmarknad med högre löner samt en mer kvalitetsstyrd uppdragsformulering.Hur länge tycker de det är intressant?

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev