onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Avskaffa rätten att okynnesöverklaga”

Publicerad: 22 november 2018, 06:00

Glenn Berggård (V), ordförande i regionstyrelsen, Region Norrbotten. Erik Lövgren (S), ordförande i regionstyrelsen, Region Västernorrland. Ann-Marie Johansson (S), Ordförande i regionstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen. Peter Olofsson (S), ordförande i landstingsstyrelsen, Västerbottens läns landsting.

Foto: Erik Holmstedt, Örjan Leek

Det måste vara möjligt för offentlig sektor att få pröva nya sätt att utveckla verksamheten utan att vem som helst har möjlighet att överklaga initiativen, skriver fyra ordförande för Sveriges norra regionstyrelser.

Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landstingVästerbottens läns landstingRegion VästernorrlandRegion Jämtland Härjedalen

Hälso- och sjukvården är i Sverige omgärdad av en omfattande lagstiftning. Verksamheten finansieras i huvudsak av offentliga medel och utförs också i huvudsak av offentliga utförare.

När initiativ tas till att utveckla hälso- och sjukvården genom att identifiera möjligheten till gemensamma lösningar, så slår olika andra aktörer tillbaka genom att rida på olika lagstiftningar som inte gynnar initiativkraft och förmåga att hitta nya lösningar.

När samtliga landsting/regioner i landet går samman för att via ett nytt bolag upphandla ambulansflygplan på ett för vården fördelaktigt sätt kan enskilda aktörer, som inte ens bemödat sig om att delta i upphandlingen, överklaga och få förvaltningsdomstolen med sig och upphandlingen avbryts och måste tas om på nytt.

Det måste vara möjligt för offentlig sektor att få pröva nya sätt att utveckla verksamheten utan att vem som helst har möjlighet att överklaga initiativen. Okynnesöverklagan kostar samhället, och skattebetalarna, stora pengar i utdragna processer, och i försenade eller uteblivna förbättringar av verksamheten.

GLENN BERGGÅRD, ERIK LÖVGREN, ANN-MARIE JOHANSSON OCH PETER OLOFSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev