Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bara fotfolket kan rädda en primärvård i kris

Publicerad: 29 augusti 2007, 04:17

Ineffektivitet och cementerat arbetssätt skrämmer bort läkare från offentligt drivna vårdcentraler, skriver privatläkare Claes von Segebaden.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

I en artikel i Dagens Medicin nr 34/07 ondgör sig en distrikts­överläkare om svårigheten att få allmänspecialister i tillräcklig omfattning att sköta verksamheten

Tillfredsställande. I artikeln står det att grundnivån per läkare och år är 1 750 besök per år.
 om man arbetar tio månader per år, 160 x 10 timmar = 1 600 timmar, blir det enligt min miniräknare
 1 600 dividerat med 1 750, det vill säga något mindre än en patient per avlönad timme. Denna ineffektivitet är något för patienter och skatte­betalare att tänka på.

Jag är glad att jag lämnade min landstingstjänst för snart tjugo år sedan, efter en lika lång och mödosam tjänst, för att övergå till privat verksamhet, där besöksantalet ej överensstämmer med landstingets  målsättning . På vår mottagning tar varje läkare emot två till tre patienter per timme. Enligt allas vår uppfattning är våra patienter precis lika vårdkrävande som inom den offentliga öppenvården.
 de flesta patienter som sökt vår privatmottagning anger som skäl att de haft omöjligt att få tid på  sin  vårdcentral.

Förklaringen är enkel: ineffektivitet på vårdcentralerna och omodernt och  cementerat  arbetssätt hos personalen. En nyanställd/inhyrd läkare vill troligen arbeta lika effektivt som inom den privata sektorn, och vägrar därför oacceptabla väntetider utan att kunna påverka detta förhållande. En privat tanke är att en läkare med seriösa intentioner vill arbeta med patienter och deras problem, inte med att under stor del av arbetstiden syssla med organisationsproblem, personalmöten om städverksamhet och dylikt.

Till mina blivande kollegor kan jag bara säga: Ta kommandot! Primärvården är i kris och endast vi, fot­folket, kan påverka detta!

Claes von Segebaden

Claes von Segebaden
 är leg läk vid Centrumkliniken i Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev