Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Barmhärtigheten går ibland före livets helgd till varje pris

Publicerad: 26 augusti 2009, 12:46

REPLIK Jag har många gånger givit en dos som jag vet kommer att påskynda döden. Om detta uppfattas som olagligt är det bäst att skriva om lagen, skriver Tore Södermark.


Dennis Brinkeback undrar i sin debattartikel i Dagens Medicin nr 34/09 om det finns en dold praxis beträffande morfin och sömnmedelsdoser i livets absoluta slutskede.

Jag har lång erfarenhet som sjukhusläkare i 13 år och som praktiserande läkare i 30 år därefter. Jag har stått vid hundratals människors dödsbädd med eller utan deras anhöriga. Jag har känt dessa döende människor och ansett mig veta tillräckligt mycket om hur de har uppfattat sitt döende. Jag har alltför många historier att berätta från anhöriga som varit med, framför allt på sjukhus, där en döende har lämnats skrikande och ångestfylld eftersom personalen påstått att ”vi kan inte ge mer – patienten har fått så mycket som är möjligt”.

För det allra mesta har det räckt med min adekvata närvaro, men många, många gånger har jag gett en dos morfin och/eller sömnmedel som jag vet kommer att påskynda döden. Jag kan nämligen bedöma vad som behövs och jag har erfarenhet av att närvara med hela min kliniska kunskap i dödsögonblicket.

Detta är ingen ”dold praxis” utan kan vittnas om av alla kollegor och alla anhöriga som känner mig. Jag har aldrig funderat på att detta skulle vara olagligt. Etiskt förklarar jag mitt handlande som att barmhärtighet ibland går före livets helgd till varje pris.

Just det ögonblick eller de ögonblick till timmar som en människa dör är närvaron av ett juridiskt ombud absurt. Det är en medicinsk angelägenhet. Men jag talar här bara om tillfället när döendet övergår i död.

Det är ingenting dolt i detta och säkert en uppfattning som jag delar med läkarna på Astrid Lindgrens sjukhus och de flesta andra läkare. Vi vill undvika de smärtsamma och ångestfyllda skriken som ibland är det sista en människa lämnar efter sig.

Om lagstiftarna uppfattar detta som olagligt är det bäst att försöka skriva om lagen. Men det handlar inte om juridik utan om barmhärtighet.Som läkare måste man även lära sig behärska detta område för att skapa förtroende hos allmänheten.

Tore Södermark

Fotnot: Läs en intervju med Tore Södermark i senaste pappersutgåvan av Dagens Medicin, nr 35/09.

Tore Södermark
är praktiserande läkare, Stocksund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev