Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bättre att lyfta fram problemen än att lägga dimridåer”

Publicerad: 16 juli 2019, 05:00

En ny cancerpatient kan inte vänta på att vi eventuellt framöver någon gång når visionen om en god vård för alla, skriver Alivias vd och medicinska direktör i en replik.


Den nationelle cancersamordnaren Hans Hägglund och kollegor framför i en replikvår debattartikel att en privat insats med en kompletterande cancerförsäkring skapar onödig oro hos patienterna/närstående i en situation när den offentliga vården sviktar.

Visst blir cancervården bättre och bättre som författarna skriver, men samtidigt finns det tydliga brister som går ut över patienterna. Det finns fortfarande förbättringsmöjligheter för att nå upp till en för alla godtagbar behandlingsnivå.
I dag är det mindre än 50 procent av alla cancerpatienter som får behandling i tid. Enligt cancerorganisationerna avlider det 10 gånger fler i onödan till följd av cancer än vad som dör i trafiken. Att lägga dimridåer och inte upplysa om verkliga förhållanden bidrar varken till att ge den cancerdrabbade de bästa förutsättningarna eller till en sund utveckling av cancervården.

Författarna lovordar privata sjukvårdsförsäkringar som bland annat tillhandahålls av Skandia och SEB. Vi har svårt att förstå den principiella skillnaden mellan en privat sjukvårdsförsäkring och en cancervårdsförsäkring.

En faktisk skillnad är dock att cancervårdsförsäkringen är utformad som ett komplement till den offentliga cancervården som först träder in när den offentliga vården sviktar och inte klarar av sina åtaganden enligt patientlagen.

Den samverkar med behandlande läkare för att tillsammans ge patienten bästa möjliga förutsättningar i händelse av cancer. Försäkringen ger patienten möjlighet att till exempel vid vårdköer opereras utomlands. Uppgiften blir då att samordna och säkerställa den vård som patienterna har rätt till enligt EU-direktiv, hela tiden i dialog med behandlande läkare.

I en privat sjukvårdsförsäkring lyfts patienten ur det offentliga systemet när privat cancervård finns att tillgå i Sverige. Alivia väljer istället att samarbeta med och respektera det offentliga systemet och att stötta det systemet. Vår försäkring träder in först när den offentliga cancervården sviktar. På så sätt hjälper vi såväl patienten som vården i vår gemensamma strävan att tillgodose patientens behov av sjukvård. Detta gör att försäkringen kan erbjudas till ett pris som är en bråkdel av vad en sjukvårdsförsäkring kostar och som är överkomligt för de flesta som prioriterar sin hälsa.

Cancervården är bra för de flesta patienter i Sverige. När väl den offentliga vården är optimal och klarar av sitt uppdrag behövs möjligen inga privata alternativ. Men vi är här och nu och en ny cancerpatient kan inte vänta på att vi eventuellt framöver någon gång når visionen om en god vård för alla.

KENT ANDERSSON, VIDAR ARNULF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev