Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bättre sprida information än obefogad oro”

Publicerad: 26 augusti 2016, 05:00

Nya Karolinska i Solna under uppbyggnad.

Foto: Rikard Berglund

Stockholms läns landsting kommer att stå väl rustad när vården byter struktur, skriver Marie Ljungberg Schött (M).


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingNya Karolinska Solna, NKSAmbulanssjukvård

Anders Karlsson oroar sig över beredskapen i Stockholms läns landsting.

Det är bra att många engagerar sig för vården. Det är också viktigt att vara försiktig med fakta, annars riskerar vi att sprida obefogad oro i stället för information.

Nya Karolinska Solna, NKS, kommer att ta emot de allra svårast sjuka, med avancerad utrustning, de senaste forskningsresultaten och personal som valt att arbeta med de mest svårbehandlade sjukdomarna. Delar öppnar hösten 2016, medan akutmottagningen inte öppnar förrän 2018. Information för att genomföra förändringen i ambulansflödet har god tid på sig att nå ut till såväl verksamheten som medborgarna.

Hela sjukvården rustar nu för de behov som väntas i framtiden. Vi är redan inne i en process där mer vård flyttas ut från akutsjukhusen närmare patienten. Vårdvalen har burit en stor del av detta, inte minst inom Avancerad sjukvård i hemmet, som låter svårt sjuka patienter få behandling i sitt eget hem i stället för att behöva vistas långa tider på sjukhus. Det är en stor kvalitetsvinst för många patienter.

S:t Görans sjukhus nybyggda akutmottagning invigdes under våren 2016. Ombyggnationer är redan i gång på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Arbetet går snabbt, vilket också är tydligt för den som faktiskt besöker byggena.

Arbetet går snabbt, vilket också är tydligt för den som faktiskt besöker byggena.

Vi planerar för tolv Närakuter som vänder sig till akut sjuka och som kommer att ta emot ambulanstransporter. De kommer att ha tillgång till labb, röntgen och särskild barnkompetens. Fyra öppnar redan om ett år, alltså ett år innan akuten på NKS öppnar i de nya lokalerna.

För ytterligare beredskap för transporter mellan sjukhus, kommer specifika sjuktransportenheter bemannade med sjuksköterska att inrättas redan under 2016.

En ny geriatrisk klinik öppnande på Kungsholmen årsskiftet 2015/2016. Arbetet med Vårdval geriatrik har inletts, med möjligheter för ännu fler geriatriska kliniker. Det ger avlastning för akutsjukhusen och en stor kvalitetshöjning för patienten.

Vår gemensamma utmaning är att ge invånarna rätt information om vart de ska vända sig i framtidens vård. Ambulanspersonal berättar att de ofta kör patienter som skulle ha kunnat åka taxi eller vanlig bil. Budskapet måste vara att ambulansen ska vara tillgänglig för människor som behöver den. Men den som inte behöver ambulans bör försöka med andra transportsätt.

Jag delar oron för att ambulanser utsätts för skadegörelse och ambulanspersonal utsätts för våld när man arbetar för allas bästa. I Stockholms läns landsting inrättas nu en träningsanläggning för att ambulanspersonal ska kunna träna på vardagssituationer men också ha mer gemensam träning med annan blåljuspersonal för att vara väl förberedda för hot och våld och för större katastrofer.

När NKS är i full drift och akuten öppnar 2018 är akutmottagningarna på övriga sjukhus sedan länge utbyggda. De kompletteras och avlastas av nyrustade närakuter, geriatriska kliniker, ASIH, övriga vårdval och alla husläkarmottagningar. Med de informationsinsatser som genomförs kommer vi att stå väl rustade när vården byter struktur.

Relaterat material

”Beredskapsekvationen är inte väl förberedd”

”Vem och vad ger grunden till ogenomtänkta beslut?”

MARIE LJUNGBERG SCHÖTT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev