måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dagens Medicin Debatt: ”Bemanningsföretagen behövs i vårdens ekosystem”

Vi vill skapa en överenskommelse med SKR om marknadens förutsättningar, på samma sätt som exempelvis läkemedelsindustrin har gjort, skriver fem vd:ar för bemanningsföretag.

Publicerad: 16 februari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Lejelöv, Torbjörn Ferndahl, Arvin Ali, Magnus Lundqvist och Erik Hellgren. Foto: Gunilla Lundström


Ämnen i artikeln:

Bemanningsföretag

En av hälso- och sjukvårdens knäckfrågor handlar om vårdens kompetensförsörjning och den tuffa ekvationen att vårda fler med färre anställda. De flesta ser problemet men olika aktörer har olika lösningar på det hela. 

Många av dessa lösningar är mycket bra men löser enbart delar av problemet. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, skriver genom ordförande Peter Danielsson i Eskilstuna-Kuriren den 11 januari 2023 att lösningen inte är rekrytering, utan att anställda behöver jobba mer heltid och jobba längre. Detta låter ju relativt enkelt på pappret men är svårare i verkligheten, då vårdens personal inte vill jobba på samma sätt och med samma villkor allihop. 

Läs mer: Regeringen och SD vill se plan för vårdens kompetensförsörjning 

Vi representerar företag inom vårdbemanning och ser även vi denna problematik, men tror att vi kan vara en del av lösningen om vi gemensamt analyserar och diskuterar frågan. Våra anställda sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, psykologer, socionomer, fysioterapeuter och så vidare jobbar i dag med att skapa andrum för vården – antingen där det finns behov på grund av sjukdom eller där det behövs fler händer i vården. 

De som jobbar för oss gör det för att de vill ha en mer flexibel tillvaro, men ändå vara en del av den så eftertraktade vårdpersonalen, som vi alla ser att vi behöver för att lösa framtidens utmaningar. Vi vill vara en del av lösningen snarare än ses som problemet. Sjuk personal eller ledig personal behöver ersättas i alla branscher – det behöver ses som något normalt och inte något fult. 

Tyvärr finns från regioner och kommuner en negativ attityd när de pratar om bemanning och där det blir ett ”vi mot dem”-läge snarare än att vi försöker lösa samma dilemma. Vi från företagen som jobbar med vårdbemanning vill angripa problemet tillsammans med vårdgivarna och närma oss varandra genom att jobba mer transparent och med ett fokus på samverkan. Alla parter vill ju att de läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som vill jobba gör det i Sverige och inte i något av våra grannländer på grund av klimatet mellan parterna.  

Vi tittar på exempelvis läkemedelsindustrin, medtech- och labtechindustrin som enats med SKR om hur marknadens förutsättningar ska bli så bra som möjligt för alla parter, för att skapa ett förtroende mellan marknadens parter. Vi är öppna och vill skapa en liknande överenskommelse, enas om vad som är viktigt för respektive sida och skapa förutsättningar för att följa detta. 

Vi tror också att det är genom att vara bra och ärliga leverantörer som vi skapar ett förtroende för oss. Vi har, och vill ha, kontrollmekanismer på plats.  

Från vår sida vill vi addera saker som: 

Transparens kring villkor och tillsättningar.

En kontrollmekanism för de konsulter vi från vår sida har ute, där vi vill kräva minst två referenser samt en analys av eventuella anmälningar och fällningar från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Företag som hyr ut en konsult med en osäker bakgrund förväntas dokumentera detta och kunna visa upp resonemanget vid eventuella problem. 

Att vi tittar på den typen av principer som ovan nämnda industrier har lyft som viktiga och ser vilka som är tillämpliga i vår samverkan, såsom förtroendeprincipen, nyttoprincipen, transparensprincipen, proportionalitetsprincipen, måttfullhetsprincipen och dokumentationsprincipen. 

Att vi skapar ett klimat där det är okej att ha olika anställningsformer inom vården och där båda parter förstår att det finns en poäng med de olika formerna. 

Att vi jobbar med förtroenden snarare än med viten som grund och använder viten som verktyg när något är direkt felaktigt, snarare än om någon konsult behöver stanna hemma på grund av sjukdom. 

Vi från vår sida står för det vi gör och är övertygade om vikten av vår verksamhet som en del i hälso- och sjukvårdens ekosystem. Vi vill tillsammans med de offentliga och privata vårdgivarna skapa förutsättningar för att båda sidor förstår varandra och litar på varandra. Vi ser fram emot en fortsatt dialog kring detta viktiga ämne. 

Magnus Lejelöv, vd Colivia Sweden 

Torbjörn Ferndahl, vd ABC Doctor

Arvin Ali, vd Stensjö Vårdresurs

Magnus Lundqvist, vd Sjuksyrra

Erik Hellgren, vd Agito 

Följ debatten:

1. ”Bemanningsföretagen behövs i vårdens ekosystem”

2. ”Vårdbemanningsföretagen sitter i en maktposition”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicin Debatt

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Bemanningsföretag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev