Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Beredskapsekvationen är inte väl förberedd”

Publicerad: 23 augusti 2016, 12:00

Anders Karlsson, fd områdeschef samt fd chef ambulansdirigering, Ambulanssjukvården i Stockholm.

Ambulanssjukvården inom Stockholms läns landsting saknar tillräcklig beredskap, skriver Anders Karlsson.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingAmbulanssjukvård

Jag skrev den 29 juli en debattartikel här i Dagens Medicin ”Vem och vad ger grunden till ogenomtänkta beslut”. I Stockholmstidningen Mitt i kommenterar sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött: ”Vi är väl förberedda” och att ambulanssjukvården i Stockholm genomgått ett ”ambulanslyft” under förra mandatperioden.

Stockholm har cirka 2,2 miljoner invånare och ökar kraftigt. I länet finns två stora flygplatser, högriskobjekt såsom arenor, ambassader, regering och riksdag, listan kan göras lång.

I länet finns två stora flygplatser, högriskobjekt såsom arenor, ambassader, regering och riksdag, listan kan göras lång.

I Stockholms län finns i dag 71 vägburna ambulanser, en ambulanshelikopter (en extra 15 maj-15 september), en akutläkarbil, två intensivvårdsambulanser samt en ambulans för utomlänsuppdrag. Antal ärenden för dessa enheter är cirka 600 per dygn och sedan 2009 har antalet ökat med 30 procent. Var i dessa siffror ser Marie Ljungberg Schött ett ambulanslyft? Kvarstår gör även frågan var de ökade antalet sekundärtransporter från Nya Karolinska Solna ska rymmas?

För att klara det ökade trycket ska bland annat antalet direktinläggningar på geriatriska vårdavdelningar öka. Fakta är att 2015 minskade antalet direktinläggningar med 17 procent varav endast 1 procent av inläggningarna var via ambulanssjukvården. Målet för direktinläggningar i länet 2015 var 45 procent, genomsnittet blev endast 15 procent. Vart tog de övriga 30 procenten i målen vägen?

Nej, beredskapsekvationen går redan nu inte ihop, dessa enheter kan inte hålla en god beredskap. Beredskap är ett viktigt begrepp, vad anser Marie Ljungberg Schött är en god beredskap för Stockholms län? Jag och många andra önskar svar på just den frågan!

En annan i sammanhanget mycket viktig fråga är det förtroendegap som råder mellan landsting och medarbetarna inom ambulanssjukvården. Medarbetarna upplever en brist på strukturerad ledning, tydliga riktlinjer, mandat, delaktighet, övning och kompetensutveckling. Trots detta finns det en beundransvärd vilja och förmåga att lösa uppdraget! Men tyvärr har redan detta förtroendegap lett till att bred kompetens och många års erfarenhet lämnat ambulanssjukvården, vilket är mycket alarmerande i sig.

Marie Ljungberg Schött, ambulanssjukvården har inte genomgått något ambulanslyft och den är inte heller väl förberedd, tyvärr sett i flera avseenden. Det saknas tyvärr även faktabaserade grunder för att de förändringar sjukvården i Stockholms län står inför med framgång ska lyckas.

Relaterat material

”Vem och vad ger grunden till ogenomtänkta beslut?”

ANDERS KARLSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev