Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Beroendevården behöver bättre förutsättningar”

Publicerad: 2 januari 2019, 06:00

Anna Starbrink, sjukvårdspolitisk talesperson Liberalerna.

Foto: Anna Molander

Psykisk sjukdom och beroendesjukdom måste behandlas likvärdigt med somatisk sjukdom – och därför bör samma huvudman vara ansvarig för hela beroendevården. Det skriver Anna Starbrink (L) i en replik.


Ämnen i artikeln:

Beroende

Ingen människa ska behöva hamna i glapp i vår välfärd. Ingen ska behöva bli bortglömd eller undangömd, för att ingen kan eller ska ta helhetsansvaret för deras vård. Psykisk sjukdom och beroendesjukdom måste behandlas likvärdigt med somatisk sjukdom – och därför bör samma huvudman vara ansvarig för hela beroendevården.

Svensk hälso- och sjukvård behöver reformer för att bättre svara mot medborgarnas och patienternas behov och förväntningar. Förutsättningarna handlar både om organisation och samverkan – och om regelverk och lagstiftning. Fallet med den unga kvinnan Sanne, skildrat i SVT, är ett exempel på hur alla kan göra det rätta utifrån sitt perspektiv, uppdrag och lagliga möjligheter – men hur ingen därmed tar ansvar för helheten.

Psykisk sjukdom och beroendesjukdom måste behandlas likvärdigt med somatisk sjukdom

Gränsdragningen mellan kommun och region kommer alltid behöva beaktas, samverkan kommer alltid att behövas. Liberalerna vill att sådan samverkan ska kunna ske smidigare och under mer ordnade former. Tiohundra-modellen är en viktig del av Stockholms läns landstings vårdorganisation verkligen något att ta lärdom av, inte minst för vården och omsorgen för våra äldre, och vi liberaler var pådrivande en permanentning, och få gå från projekt till varaktig verksamhet tillsammans med Norrtälje kommun. Men samverkan behövs även kring personer med psykisk sjukdom och beroendesjukdom. Samverkan är dock inte alltid nog, som bland andra Gerhard Larsson visade i sin utredning om beroendevården 2011.

Psykiatrin och beroendevården behöver fungera över hela Sverige, i varje kommun, utifrån sina förutsättningar som skiljer sig från till exempel äldrevården. Att ge regionerna, sjukvårdshuvudmännen, ansvar för hela beroendevården handlar både om helhetsansvaret – och om att sjukvård ska vara sjukvård, för alla sjukdomar. Även inom äldrevården behövs en del strukturreformer, gärna ett gemensamt vårdval som ger äldre och deras anhöriga en verklig valfrihet kring hela den äldres vård- och omsorgssituation. Ett arbete för att stärka samverkan mellan vård och kommunal omsorg pågår.

Psykiatrin behöver fler reformer, bland annat en lagändring som gör det olagligt att erbjuda olika påhittade terapier utan att ha evidens eller utbildning – en lag mot kvacksalveri även inom psykiatrin.

Liberalerna fortsätter i sjukvårdspolitiken att söka och sprida de goda exemplen, till exempel Tiohundra, och att föreslå de strukturreformer som behövs. Vårdens professioner och Sveriges patienter ska få de bästa förutsättningarna.

Relaterat material

”Lagändring inte nödvändig för att förbättra psykiatrin”

ANNA STARBRINK

Ämnen i artikeln:

Beroende

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev