Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Besök den fängslade Fikru Maru, sjukvårdsministern”

Publicerad: 22 december 2016, 13:55

Foto: Derya Baksi

Jag kan inte låta bli att fråga: Är det hudfärgen som avgör vilken hjälp en oskyldigt drabbat svensk medborgare ska få i utlandet? Det skriver författaren och människorättsaktivisten Kurdo Baksi i en debattartikel apropå den svenska läkaren Fikru Maru, fängslad i Etiopien.


Föreställ dig att en oskyldig blond och svårt sjuk 66-årig svensk hjärtläkare lagvidrigt fängslats i ett land som ligger bara drygt fyra timmars flygtid härifrån.

Föreställ dig att just denna svenske läkare med juridiska quick-fix genomlider den uppskjutna rättegången efter den andra medan han sitter en smutsig, kall och vidrig cell.

Om du orkar, föreställ dig slutligen att när den svenske läkaren avtjänat sitt straff från ett fabricerat åtal efter tre och ett halvt år, så väcks ännu ett åtal mot honom för att ha ”lett ett fängelseuppror” och han riskerar att dömas till döden. Kom ihåg att mannen var sjuk och knappt kunde röra sig när upproret inleddes.

Hade inte de största tidningsredaktionerna skickat åtminstone en enda reporter som skulle rapportera på plats om den svenske medborgarens situation och rättegång?

Hade inte svenska utrikesdepartementet gjort allt för att rädda just denne sextiosexåring, kosta vad det vill? Hade det inte varit så att vår sjukvårdsminister Gabriel Wikström omedelbart besökt den drabbade svensken?

Du som läser denna text nickar säkert jakande till alla mina frågor.

Men mannen jag berättar om är inte en blond svensk som råkar vara född i Etiopien.

Nej, mannen jag berättar om heter Fikru Maru och kom till Sverige för 37 år sedan från Etiopien och skänkte sina bästa år för att rädda ditt och mitt liv ifall vårt hjärta en dag skulle svika oss.

Jag berättar om en hjärtläkare som dygnet runt ställde upp för vårdbehövande patienter, en man som aldrig tröttnade på att rädda liv.

Och det är ödets ironi att Fikru Maru som ännu en gång var på väg att rädda liv råkade illa ut i maj 2013. Enligt Maru greps han på flygplatsen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba eftersom han hade vägrat betala mutor för att ta in utrustning till det sjukhus som han började driva för tio år sedan.

Sedan dess har hans liv förvandlats till en mardröm och Fikru Maru, som räddat tusentals liv runt om i och utanför Sverige, kämpar för sitt liv efter en lungoperation.

Visserligen är Sverige ett av världens sämsta länder på att rädda sina oskyldiga medborgare som råkat illa ut i utlandet men jag vet att Sverige kan göra mycket för att hämta hem Fikru Maru. Vår nutidshistoria vittnar om att Sverige kan agera om det vill, journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som greps i Ogaden-provinsen just i Etiopien och dömdes till terrorbrott, fick till exempel besök av den dåvarande utrikesministern Carl Bildt i maj 2012. Man behöver inte vara ett orakel för att fastslå att just Carl Bildts besök bidrog till att den etiopiska regimen frigav Schibbye och Persson några månader senare.

Men precis som i Dawit Isaak-fallet väljer den svenska regeringen att stå på läktaren medan Fikru Maru lider under svåra omständigheter.

Jag kan inte låta bli att fråga: Är det hudfärgen som avgör vilken hjälp en oskyldigt drabbat svensk medborgare ska få i utlandet?

Till sist vill jag vända mig till sjukvårdsminister Gabriel Wikström:

Varför har du inte hittat en lucka i din almanacka för att kunna besöka Fikru Maru i fängelset? Än är det inte för sent. Ta första bästa flyget före den 23 december när en ännu makaber rättegång inleds mot den oskyldige Fikru Maru.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev