torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bilda en nationell expertgrupp för en värdig vård för de äldre”

Publicerad: 2 juni 2020, 11:38

Karin Josefsson, leg sjuksköterska, professor i omvårdnad, Karlstads universitet. Foto: Suss Wilén

Vårdpersonal har i decennier höjt sina röster för att uppmärksamma oss på de brister som nu synliggjorts, skriver Karin Josefsson, professor i omvårdnad.


Det är hög tid att skapa förutsättningar för en stark och tydlig ledarskapsroll för sjuksköterskan nära de äldre. Välutbildade och kompetenta sjuksköterskor utför dagligen hjältedåd, något som inte minst nu under pandemin blivit än mer synligt. En stor eloge till er, sjuksköterskor! I en ny rapport från världshälsoorganisation, WHO, uppmärksammas också sjuksköterskor som en viktig yrkesgrupp utan vilka ingen hälso- och sjukvård skulle fungera.

Folkhälsomyndighetens och Anders Tegnells budskap var tydligt redan tidigt under coronakrisen, att de äldre i Sverige skulle skyddas. Man kan fråga sig hur då, genom vilka åtgärder? Pandemin har tvärtom visat på påtagliga brister i vården och omsorgen för de äldre. Brister som varit kända länge för anhöriga, kliniskt verksamma, lärare och forskare. Vårdpersonal har i decennier höjt sina röster för att uppmärksamma oss på de brister som nu synliggjorts. I dag under covid-19-tider kan 30 vårdanställda, på sina håll, fortsatt gå in och ut ur den äldres hem under en vecka – inte alltid med skyddsutrustning. Samtidigt är Anders Tegnell, som regeringen gett en förgrundsroll, ”väldigt tveksam till att vi kunnat göra mer”. Jag vågar skriva att vi hade kunnat och kan göra mycket mer för de äldre, och för sjuksköterskor. För att skapa bra förutsättningar för deras arbete, genom skyddsutrustning, och genom att ledarskapsroller skapas. Unga och nyutexaminerade sjuksköterskor behöver stöd i att utveckla sitt ledarskap.

I sjuksköterskans yrkesfunktion ingår att leda. Det finns en enighet om att ledarskap är viktigt i kommunens äldreomsorg, som dels utövas med avstånd från de äldre och som dels utövas nära de äldre. Vi vet en hel del om sjuksköterskans ledarskap på avstånd och på en mer generell nivå. Däremot vet vi mindre om sjuksköterskans ledarskap nära de äldre. Vad är patientnära ledarskap, vad innebär det, vad görs, hur och varför? Dessa frågor studeras i ett fyraårigt doktorandprojekt och kommer att studeras i ett projekt som startar i höst vid Karlstads universitet. Projekten som jag leder handlar om sjuksköterskans ledarskap nära den äldre patienten i kommunens hemsjukvård. Resultaten har till nu visat att sjuksköterskan har en komplex ledarskapsroll som ”multiartist”. Ledarskapet består av flera delar, till exempel såväl medvetenhet om patientens behov som helhetssyn, omvårdnadsansvar, samarbete på en organisatorisk nivå och på individnivå, exponering för utmaningar och att arbeta inom spännvidden tillit och kontroll.

Nu är det dags att skapa förutsättningar för en stark och tydlig ledarskapsroll för sjuksköterskan nära den äldre. WHO betonar också vikten av att utveckla sjuksköterskans ledarskap. Organisationen nämner även det skrämmande faktum att det fattas sex miljoner sjuksköterskor i världen. Nu är det hög tid att en nationell expertgrupp bildas, där sjuksköterskor forskande inom området ingår, för en värdig vård och omsorg för de äldre och en värdig arbetssituation för sjuksköterskan - värdig ett land som har bland det högsta skattetrycket i världen.

KARIN JOSEFSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev