tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Blågröna koalitionen missar målet”

Publicerad: 19 november 2018, 06:00

Jay Lewis, legitimerad sjukgymnast och ordförande för rehab, Praktikertjänst.

Foto: Helena Nilsson

Den nytillträdda koalitionen i Stockholms läns landsting måste inkludera hela rehabiliteringskedjan – inklusive dietister, arbetsterapeuter, kiropraktorer och naprapater – i satsningen på primärvården, skriver Jay Lewis, ordförande för rehab på Praktikertjänst.

Ämnen i artikeln:

Praktikertjänst

I förra veckan meddelade den nytillträdda blågröna koalitionen i Stockholms läns landsting att de avser att satsa 1,4 miljarder kronor under fyra år på primärvården. Det är en välkommen satsning som verkligen behövs. Samtidigt är det viktigt att satsningen är bred och omfattar hela rehabiliteringskedjan inom hälso- och sjukvården.

Sverige beskrivs ibland som ett av världens friskaste länder, men med världens sjukaste befolkning. Den här motsägelsen beror i korthet på att folkhälsan i Sverige i stort är god samtidigt som vi har höga sjukskrivningstal.

Att folkhälsan i Sverige är god i ett internationellt perspektiv konstateras i rapporten Hälsa på lika villkor från Folkhälsomyndigheten. Men där lyfter myndigheten också fram ett antal utmaningar, exempelvis att över hälften av alla vuxna mellan 16 och 84 år är överviktiga eller feta.

Samtidigt fortsätter sjukskrivingar på grund av psykisk ohälsa att ligga på en hög nivå och enligt Försäkringskassan stod psykisk ohälsa för cirka 46 procent av alla pågående sjukskrivningar vid halvårsskiftet 2017. Det är en ökning med hela 129 procent jämfört med juni 2011.

Hälso- och sjukvården behöver arbeta mer förebyggande och möta patienten tidigt

I takt med att samhället omkring oss snurrar allt snabbare och att allt fler har stillasittande yrken samt upplevd tidspress och stress, så krävs krafttag för att komma åt den psykiska ohälsan och livsstilssjukdomar som delvis bygger på en för inaktiv livsstil och fel kost. Det finns inga genvägar till en bättre hälsa och det krävs både fysisk aktivitet och sund kosthållning. Därför behöver hälso- och sjukvården arbeta mer förebyggande och möta patienten tidigt.

Exempelvis är kontinuerlig fysisk träning många gånger en bättre medicin än läkemedel. Träning innebär bättre ork, förbättrat minne och vässad koncentrationsförmåga. Samtidigt minskar träning risken för just folkhälsosjukdomen psykisk ohälsa samt livsstilssjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Vilken annan behandling har alla de effekterna? Dessutom i princip utan biverkningar och ofta helt gratis.

För att förebygga livsstilssjukdomar, minska läkemedelsförskrivningen och den psykiska ohälsan, samt att patienter får vård på rätt nivå och i rätt tid, måste de blågröna även inkludera hela rehabiliteringskedjan – inklusive dietister, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kiropraktorer och naprapater– i satsningen.

Då kan den blågröna koalitionen skapa förutsättningar för en mer förebyggande vård, en vård där hela vårdkedjan värdesätts, vilket ger bättre möjligheter att bidra till ett friskare samhälle med färre – och inte fler – sjukskrivningar.

JAY LEWIS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev