fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Blind häxjakt på vinster i välfärden”

Publicerad: 5 januari 2017, 06:00

Jakten på vinster i välfärden har blivit en häxjakt som knuffar 4500 välfärdsföretag allt närmare stupet, skriver liberaler från flera landsting och regioner.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneStockholms läns landstingRegion UppsalaRegion Örebro LänRegion VästmanlandLandstinget VästernorrlandVästerbottens läns landstingVinster i välfärden

Vi måste enas om att det viktiga för en patient inte är om någon tjänar pengar, utan om vården är så bra den kan bli för våra gemensamma resurser.

För snart sex år sedan kom skrämmande rapporter om vanvård på äldreboenden – först privata, sedan kommunala. Det ledde till en sund skärpning av tillsyn i äldreomsorgen och skärpta regler för skatteplanering, men också till rykten om att blöjor vägs för att tjäna pengar och därmed en infekterad debatt om vinster.

”Nu räcker det. Festen är slut. Dags för er att dra”, sade ett S-kommunalråd om välfärdsföretagen på ett partimöte. När kommer S be byggsektorn packa ihop och dra? Förmodligen aldrig. Socialistisk välfärd kan nämligen sammanfattas så här:

■ Företag som bygger vårdcentraler får göra vinst.
■ Företag som levererar mammografiutrustning, kanyler och datorer får göra vinst.
■ Företag som levererar kompresser och läkemedel får göra vinst.
■ Företag som tillverkar ambulanser får göra vinst.
■ Företag som tvättar fönster eller sjukhuskläder får göra vinst.
■ Företag som säljer elektricitet får gå med vinst.
■ Bara de människor som vårdar patienter ifrågasätts. Om de startar ett företag får det inte gå med vinst.

LO säger inte NEJ till all vinst på skattemedel i vård och omsorg. Man vill bara kväva de människor som träffar patienter. Tur visserligen – annars skulle byggföretag förmodligen sluta bygga vårdcentraler, tvättföretag tvätta annat än sjukhusfiltar och restauranger inte laga patientmat, utan annan mat, som de kunde göra vinst på.

Vinster är oviktiga. Kvalitet är allt. Vad vi måste motarbeta är offentlig sektors förluster. SKL uppskattar att vårdrelaterade infektioner, undernäring och trycksår kostar åtta onödiga miljarder varje år. Dyra slantar där varje krona innebär ökat lidande.

På många håll går skatt till tung toppadministration som lägger mer pappersjobb på sjukvårdspersonalen, istället för till vårdnära administratörer som avlastar. Märkliga regelverk äter tid, utan att ge ökad kvalitet. Innovation bromsas. Över hela landet schemaläggs dessutom vissa yrkesgrupper på tider där andra yrkesgrupper fattas, så att ingen kan göra sitt jobb riktigt bra. Klok effektivisering av välfärden skulle enligt en ESO-rapport kunna spara 30 miljarder varje år.

Dåliga it-system och dåtidens sjukvård tar upp dyrbar tid och ökar personalomsättningen. En rapport av McKinsey, E-hälsomyndigheten, Socialdepartementet och forskare visar att klok digitalisering ger bättre vård och kan spara 180 miljarder per år.

Ställ dessa siffror mot 4,5 miljarder per år i vinst för Sveriges alla företag inom vård och omsorg. Vad bör vara i fokus?

Patienter har rätt till god vård och vi behöver fler, inte färre, som erbjuder den vården. Där borde fokus i välfärdsdebatten ligga. De verkliga hoten mot välfärden är det offentligas svarta hål av dålig organisation, vårdköer och brist på strategi, kombinerat med en blind jakt på ett vinstproblem som inte finns.

Debattörerna

Lina Nordquist, regionråd (L) Region Uppsala

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) Stockholms län

Gilbert Tribo, gruppledare (L) Region Skåne

Anna Ågerfalk, landstingsråd (L) Örebro län

Helena Hagberg, landstingsråd (L) Västmanlands län

Ingeborg Wiksten, gruppledare (L) Västernorrlands län

Marianne Normark, gruppledare (L) Västerbottens läns landsting

Daniel Forslund, innovationslandstingsråd (L) i Stockholms län

LINA NORDQUIST, ANNA STARBRINK, GILBERT TRIBO, ANNA ÅGERFALK, HELENA HAGBERG, INGEBORG WIKSTEN, MARIANNE NORMARK, DANIEL FORSLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev