Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Blundande för enkla fakta vilseleder kollegor om hypertoni

Publicerad: 18 maj 2010, 12:38

Allmänläkaren Peter M Nilsson utmanar kollegan Björn Olsson på en offentlig debatt om blodtrycksbehandling.


Ämnen i artikeln:

Hypertoni

I Dagens Medicin nr 19/10 har Björn Olsson skrivit en krönika som handlar om den i hans tycke överdrivna debatten om hypertonibehandling, som bland annat liknas vid en världsfrånvänd teologisk debatt om påvens skägg. Jag antar att Björn Olsson nu har betydligt viktigare saker att syssla med som stabsläkare för Kfor-styrkan i Kosovo, men jag skulle ändå faktiskt vilja bemöta honom. Det finns ju några enkla fakta som det blundas för i krönikan och därmed vilseleds läsekrets och allmänmedicinska kolle­gor. Detta är knappast perifera saker eller att likna vid teologiska debatter i mitt tycke.

Fem raka argument till Björn Olsson:

■ Hypertoni leder bland annat till omfattande problem av tidiga manifestationer av hjärt-kärlsjukdom och klassas av WHO som en av de viktigaste faktorerna bakom ohälsa i global skala (se bland annat Lawes CM, et al; International Society of Hypertension. Global burden of blood-pressure-related disease, 2001. Lancet. 2008;371:1513-8) mest drabbande människor i fattiga länder eller under utveckling som i Kina och Indien, där två tredjedelar av alla hypertoni­patienter finns (Kearney PM, et al. Global burden of hypertension: analysis of worldwide data. Lancet. 2005;365:217-23).
   ■ I Sverige leder tyvärr Björn Olssons eget hemlandsting, Norrbotten, statistiken över hjärt-kärlsjukdomar och mortalitet i dessa tillstånd. En del tidiga manifestationer går att förebygga, bland annat genom blodtrycksbehandling där indikation finns. Man kan fråga sig vad Björns Olsson och meningsfränder i samma landsting gör för att minska de tidiga kardiovaskulära manifestationerna hos invånare i Norrbotten som är deras patienter om det samtidigt verkar finns en negativ attityd till blodtryckskontroll.
   ■ Det raljeras i krönikan över sänkta blodtrycksgränser som mål för behandling, men inget erkännande ges för att behandlingsvinster kan variera, till exempel för diabetiker där de är större än för icke-diabetiker, och att en seriös debatt i dag förs om målblodtryck (Läkartidningen 2010;107:18-9). När detta inte belyses kan det i sämsta fall uppfattas av diabetiker bland läsarna som att blodtryckskontroll saknar värde. Några kanske slutar med sina mediciner. Hur ska man se på detta ur etisk synvinkel?
   ■ Björn Olsson lever i en föråldrad uppfattning av att läkemedelsindustrin sponsrar och styr hypertoniforskning och riktlinjer. Fakta är att industrin nu håller på att lämna eller i vissa fall redan har lämnat denna stora sektor forskningsmässigt eftersom billiga generika finns för alla stora läkemedelsklasser av hypertonimedel. Dessutom döljer krönikan de fakta och rekommendationer som framkommit från SBU-rapporten 2004 samt Läkemedelsverket 2006, Att förebygga aterosklerotisk hjärtkärlsjukdom, där allmänläkare medverkade. Detta är statliga myndigheter finansierade av skattemedel.
   ■ Slutligen spär Björn Olsson på fördomar om att blodtryckskontroll inte är av större betydelse när nya studier bland annat har påvisat samband mellan högt blodtryck samt risk för kognitiv nedsättning och demens, ett stort folkhälsoproblem som inte alltid leder till sjukhusvård och där det finns studier som pekar på att åtgärder kan minska dessa risker (Forette F, et al. Prevention of dementia in randomised double-blind placebo-controlled Systolic Hypertension in Europe (Syst-Eur) trial. Lancet. 1998;352:1347-51).

Mot denna bakgrund vill jag därför gärna invitera Björn Olsson till en offentlig debatt, till exempel vid ett kommande nationellt möte för Svensk förening för allmänmedicin. Debattens titel kunde vara: Blodtrycksbehandling – bluff och båg eller betydelsefullt?

Björn, vad är en skenradikal kritik och vad är att ta Sveriges största folkhälsoproblem numerärt sett, hjärt-kärlsjukdomarna, på största allvar?

Peter M Nilsson,
specialist i allmänmedicin i Malmö och sekreterare i European Society of Hypertension.

Ämnen i artikeln:

Hypertoni

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev