fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Börjar alliansen ifrågasätta sin egen sjukvårdsmodell?”

Publicerad: 24 september 2015, 05:00

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, och Michel Silvestri (MP), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting. Foto: Anna Molander/Kawtar Chibli

Vårdvalet har skapat en geografisk spridning av vårdaktörer som främst gynnar de mest friska, skriver två miljöpartister.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Alliansen har under många år fört en hårdnackad hälso- och sjukvårdspolitik där den fria marknaden och konkurrensen varit högsta prioritet. Med införandet av en ny framtida struktur för närakuter frångår alliansen både lagen om valfrihet och den fria etableringen till förmån för en mer jämlik fördelning av tillgången till vård i länet. Det här är en utveckling som vi i Miljöpartiet är de första att välkomna!

Samtidigt får denna plötsliga vändning oss att undra om alliansen nu börjar ifrågasätta sin egen ideologiskt drivna idé om att vårdföretagen ska ges rätten att fritt etablera sig i länet?

Miljöpartiet har under lång tid kritiserat alliansens implementering av olika vårdval i länet. Det beror på att vi ser hur det skapat en geografisk spridning av vårdaktörer som främst gynnar de mest friska.

Utbudet av närakuter varierar i dag beroende på var i länet man bor. I Nacka och Bromma finns till exempel två, medan det i kommuner som Sollentuna och Upplands Bro inte finns någon alls.

Utbudet av närakuter varierar i dag beroende på var i länet man bor.

Det finns gott om exempel på att den ”fria marknaden” och vårdval inte per automatik fördelar vården jämlikt över länet. Alliansens förändringar när det gäller strukturen för närakuter visar också att de nu börjat inse att deras ideologiskt utformade sjukvårdsmodell ofta sviker de patienter som behöver vården mest.

Miljöpartiet har sedan 2007 efterfrågat en bättre kontroll av hur vårdinstanserna fördelas över länet. Den 21 april på dagensmedicin.se ifrågasatte vi den fria etableringsrätten. Vi har fått indikationer på att lagen om valfrihet kan vara strängt tolkad och att den fria etableringsrätten faktiskt inte är särskilt starkt styrd i lagen. I den förändrade strukturen för när­akuter väljer nu alliansen att frångå vårdvalet och använder sig i stället av upphandling för att kunna styra var vi ska placera länets närakuter. Förslaget innehåller också en tydlig kravlista på enhetligt verksamhetsinnehåll, öppettider, tillgång till röntgen och laboratorium och enhetliga principer vad gäller lokalisering.

Vi i Miljöpartiet kommer att bevaka så att spridningen av närakuter blir jämlikt fördelad över länet med hänsyn till vårdbehov och vårdtyngd. Vi kommer också att fortsätta driva på för att man från landstingets sida gör allt man kan för att vårdutbudet blir jämlikt i länet inom Stockholms alla vårdvalsområden. Hälso- och sjukvårdspolitikens främsta uppdrag är att se till att hälso- och sjukvården är av högsta kvalitet för alla länets medborgare. Att se till att det finns vård och akutvård att tillgå på nära avstånd för alla är det minsta medborgarna ska kunna begära från oss.

SUSANNE NORDLING OCH MICHEL SILVESTRI

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev