torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bostadsort avgör om person med ADHD får arbetsterapi

Publicerad: 12 oktober 2012, 08:53

Alla personer med ADHD ska ha samma möjlighet att få hjälp av en arbetsterapeut – oavsett var de bor, skriver Sofia Ringvall och Lena Haglund.


Många personer med ADHD har svårt att ha ett fungerande vardags- och arbetsliv. Nyckeln till framgång är att kunna hantera sin aktivitetsförmåga – det gäller både vuxna och barn – något som arbetsterapeuter är experter på att utreda och behandla.

I flertalet tidningar och radio­inslag har behandling för personer med ADHD diskuterats. Framför ­allt har medicinsk behandling belysts. Vi vill med denna artikel visa på ett annat perspektiv, nämligen aktivitetsperspektivet. Både som ett alternativ men också som ett komplement till den medicinska behandlingen. Läkemedel kan vara en förutsättning för att personer med koncentrationssvårigheter ska kunna ta till sig övrig behandling, men innebär inte automatiskt att personer med denna problematik får fungerande vardag och arbetsliv. Arbetsterapeuten fokuserar på att personer med funktionsnedsättningar ska få fungerande och meningsfull vardag.

Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD har i olika grad nedsatt koncentrationsförmåga och impulskontroll samt drabbas av hyperaktivitet. Dessa symtom leder ofta till en nedsatt aktivitetsförmåga – vilket bland annat visar sig genom svårigheter att planera och organisera både vardag och arbetsliv. En del av de här personerna står utanför arbetsmarknaden och belastar bland annat socialförsäkringssystemet – men det behöver inte vara så.

En avgörande faktor för en meningsfull vardag och ett fungerande arbetsliv är individens förmåga att hantera sin aktivitetsförmåga på bästa sätt. Personer med nedsatt aktivitetsförmåga kan genom arbetsterapi få stöd att själva skapa förutsättningar för det som individen betraktar som ett värdefullt liv. Behandlingen innefattar bland annat att träna sig i olika aktiviteter, anpassning av miljön och förskrivning av hjälpmedel – samt att hitta rutiner för både vardagens och arbets-livets aktiviteter.

Arbetsterapeuten är också expert på kognitiva hjälpmedel, till exempel tids- och minneshjälpmedel, vilka bidrar till bättre planering och en mer balanserad aktivitetsnivå. En arbetsterapeut kan dessutom föreslå och anpassa applikationer till smartphones och surfplattor som en del i de kognitiva hjälpmedlen.

Alla personer med diagnosen ADHD ska ha möjlighet att få stöd av en arbetsterapeut. Men tyvärr erbjuds inte alla med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning möjlighet att träffa en arbetsterapeut och få den hjälp som de har behov av. Det finns fortfarande landsting och kommuner som väljer bort denna form av utredning och möjlighet till insatser, trots att Hjälpmedelsinstitutet i sina utvärderingar har kommit fram till att det är en påtaglig underutskrivning av kognitiva hjälpmedel.

Förbundet Sveriges arbetsterapeuter anser att alla personer med ADHD ska ha samma möjlighet att få hjälp av en arbetsterapeut – oavsett var i landet de bor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev