Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”BPH har blivit elefanten i rummet”

Publicerad: 24 april 2020, 05:00

Per-Anders Abrahamsson, professor emeritus, överläkare, Urologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus.

Foto: Gugge Zelander

"Att upp emot en halv miljon män med miktionssvårigheter till följd av godartad prostataförstoring, BPH, får en undermålig vård är ett växande och gravt åsidosatt problem", skriver Per-Anders Abrahamnsson

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

För att lösa ett problem måste man först erkänna att det existerar. Att upp emot en halv miljon män med miktionssvårigheter till följd av godartad prostataförstoring, BPH, får en undermålig vård är ett växande och gravt åsidosatt problem. Uppskattningsvis 75 000 män använder fast kateter eller självtappar sig flera gånger per dag, se Svensk Urologi nr 3, 2017.

Enligt Socialstyrelsens statistikdatabas står fler än 200 000 män på receptläkemedel specifika för BPH. 5 100 får kirurgisk behandling. I december 2019 väntade 13 000 på förstabesök hos urolog och 1 800 väntade på operation, enligt statistikdatabasen Väntetider i vården. Siffrorna speglar en mycket pressad situation redan före den av det nya coronaviruset utlösta pandemin.

Orsakerna till de växande köerna av män med BPH är alltför välkända; en underbemannad urologi, undanträngnings-effekt till följd av standardiserade vårdförlopp, en kraftig ökning av män i åldrarna över 55 år, samt att urologkåren som standard enbart erbjuder patienterna en plats i kön för kirurgi, ”hyvling” eller transuretral resektion av prostata, Turp.

Siffrorna speglar en mycket pressad situation redan före den av det nya coronaviruset utlösta pandemin

BPH-patienterna belastar vården tungt. Enbart kateterkostnaderna uppgår årligen till miljardbelopp. De köande patienterna tvingas leva ett ovärdigt liv och i en socialt begränsad tillvaro. Sjukvården andas uppgivenhet; BPH har blivit elefanten i rummet, något man undviker att tala om.

Det finns ett likvärdigt alternativ till kirurgisk behandling av BPH. Värmebehandling med mikrovågsteknik utförs poli-kliniskt och kräver varken narkos eller vårdplatser. Metoden är ett snabbare och ekonomiskt mer fördelaktigt alternativ till kirurgisk behandling, Turp.

Att metoden inte används mer beror delvis på att många patienter, trots att patientlagen föreskriver det, inte får information om detta evidensbaserade och beprövade behandlingsalternativ.

Om patienten får mer information och kunskap om den alternativa behandlingens fördelar kommer de att överväga den. Genom att växla spår från Turp till poliklinisk behandling kortas köerna och resurser frigörs till förmån för den hårt trängda vården. Vad väntar vi på?

PER-ANDERS ABRAHAMSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev