Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bristen på sjuksköterskor hotar hela vården”

Publicerad: 10 februari 2015, 06:00

Agera nu - vänta inte på vad andra landsting beslutar, skriver familjeläkare Anders Kempe.


Ingen har kunnat undgå att vi har en akut och långsiktig brist på sjuksköterskor inom vården, vilket gäller i princip hela Sverige. Läget är katastrofalt, med många stängda vårdplatser på flertalet av landets sjukhus. Detta i ett läge när vi redan har minsta an­talet vårdplatser i Europa.

Patienter remitteras till andra landsting eller privata kliniker för att klara operationsköerna till dyra kostnader. Eventuellt tillgängliga sköterskor hyrs in till dyra arvoden från bemannings­före­tag.

Vad gör landstingsdirektörerna åt detta? Vilka direktiv får de från sina politiker?

Jag har själv kommit kontakt med många sjuksköterskor, och det finns fem viktiga delmål som de vill uppnå för att stanna kvar inom vården, annars byter de yrke eller arbetar utomlands. Vi har för närvarande cirka 20 000 sköterskor som dagligen arbetar i exempelvis Norge!

■ Väsentligt högre ingångslön.
■ Minskad helgtjänstgöring.
■ Ej tvingas till nattpass, utan ska ske frivilligt!
■ Planerad inskolning på ny arbetsplats som nyexaminerad.
■ Betald specialistutbildning liknade läkarnas.

Vården är helt beroende av våra sjuksköterskor, de är basen i sjukvården. Något måste göras nu annars kapsejsar vården ännu mer, i dyrare och sämre vård. Landstingens underskott ökar ännu mer.

Varje landsting ansvarar helt självständigt för sina vårdinsatser. Vänta inte på vad andra landsting beslutar, fatta ovannämnda genomgripande beslut, även om det innebär höjd landstingsskatt.

Landstingsdirektörer och landstings-/regionpolitiker i hela landet: Agera nu – snart är det för sent!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev