Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Brister i vården riskerar livet på hjärtsviktspatienter”

Publicerad: 21 Februari 2018, 06:00

Maud Molander, ordförande, Länsföreningen HjärtLung Stockholm, Britt Bergh, eftervårds­ombud Hjärta, Länsföreningen HjärtLung Stockholm, Lars H Lund, docent/överläkare, Hjärta-kärl, Karolinska universitetssjukhuset och Tomas Jernberg, professor, hjärtkliniken, Danderyds sjukhus.

Vi vill se ett bättre omhändertagande av hjärtsviktspatienter, skriver fyra debattörer, och presenterar förslag på hur detta kan gå till.


Ämnen i artikeln:

Hjärtsvikt

Vi på Länsföreningen HjärtLung Stockholm, Stockholms läns näst största patientförening, känner oss mycket oroade för våra medlemmars möjlighet till vård. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken hos såväl kvinnor som män och står för upp till 40 procent av alla dödsfall. De fortsätter att öka i samma takt som vår medellivslängd stiger.

Detta borde göra hjärt- och kärlsjukdomar till ett prioriterat område för sjukvården i Stockholms län. Trots detta vittnar våra medlemmar om en sjukvård som är ojämlik beroende på var i länet man bor och nedläggningar av flera specialiserade hjärtmottagningar utanför akutsjukhusen. Forskning från Sverige och andra länder visar entydigt att patienter som inte får tillgång till hjärt­specialister får sämre behandling och har högre dödlighet.

Det har funnits ljusglimtar i mörkret. Tack vare 4D-projektet i Stockholm (en satsning på fyra stora folksjukdomar: hjärtsvikt, artrit, bröstcancer och diabetes typ 2) fick de fem hjärtsviktsmottagningarna på akutsjukhusen en förstärkning med specialist­läkare och hjärtsviktssjuksköterska. Projektet avslutades tyvärr vid årsskiftet och de extra resurserna dras nu in, trots att projektet måste anses som lyckat. Vilken vård erbjuds dessa patienter nu? Hamnar de tillbaka i primär­vården, som saknar både kom­petens och resurser att ge rätt vård?

Var femte patient som vårdas på sjukhus för hjärtsvikt dör eller läggs in på nytt inom 30 dagar

Hjärtsvikt är den sjukdom flest patienter dör av. Trots det saknas i många fall uppföljning av specialistläkare. I stället är hjärtsviktspatienter ofta hänvisade till uppföljning i primärvården där kompetens kring denna svåra sjukdom saknas.

Vår oro handlar också om alla de män och kvinnor som inte fått sin diagnos ännu. Över 30 procent av alla hjärtsviktspatienter är omedvetna om sin diagnos. Många av dessa tror vi skulle kunna fångas upp av primärvården om kompetensen kring hjärtsvikt ökade. Var femte patient som vårdas på sjukhus för hjärtsvikt dör eller läggs in på nytt inom 30 dagar. Det stora antalet sjukhustillfällen är ett tecken på att vården av olika skäl missar behandlingen för många av patienterna.

Det behöver inte vara så här i Stockholm 2018! Om ett bättre omhändertagande införs, från misstanke om hjärtsvikt till tidig diagnos och korrekt behandling, skulle fler hjärtsviktspatienter leva längre och få betydligt mycket bättre livskvalitet. Vi vill dela med oss av följande förslag både till sjukvårdspolitikerna i Stockholms läns landsting och till besluts­fattande politiker i övriga landsting:

• Hjärtsvikt ska följas upp regelbundet av hjärtläkare precis som efter hjärtinfarkt.
• Patienter med förvärrad hjärtsvikt bör remitteras omgående till specialiserad hjärtsviktsmottagning för kontroll och medicin­justering.
• Varje vårdcentral behöver minst en sjuksköterska specialiserad på hjärtsvikt.

Detta har införts i Landstinget Sörmland med gott resultat.

Vi är övertygade om att ovanstående förslag leder till att färre patienter behöver läggas in på sjukhus vilket skulle bespara ett stort lidande för den enskilde och ge andra behövande patienter tillgång till en sjukhussäng.

MAUD MOLANDER,, BRITT BERGH, LARS H LUND OCH TOMAS JERNBERG

Ämnen i artikeln:

Hjärtsvikt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev