fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bristerna har funnits sedan uppgiftsskyldigheten infördes”

Publicerad: 29 januari 2015, 13:23

Lars Grönvik, enhetschef på Socialstyrelsen, i en replik om inrapportering till patientregistret.


Staffan Henriksson kritiserade Socialstyrelsens arbete med inrapportering till patientregistret i en debattartikel på dagensmedicin.se.

Sedan 2001 omfattas privata vårdgivare av skyldigheten att rapportera uppgifter till patientregistret. Skyldigheten regleras i lagen om hälsodataregister och förordningen om patientregister hos Socialstyrelsen.

Nyttan med patientregistret är stor eftersom uppgifterna används för att följa och utveckla hälso- och sjukvården. För att ge en korrekt bild är det dock viktigt att vårdgivarna följer lagens krav på inrapportering. Patientregistret används bland annat för att utvärdera följsamheten till nationella riktlinjer, och som underlag för medicinsk forskning, öppna jämförelser och politiska beslut inom hälso- och sjukvården.

Precis som Staffan Henriksson skriver har Socialstyrelsen infört månatlig inrapportering till registret i syfte att öka uppgifternas aktualitet. I samband med detta har Socialstyrelsen också förtydligat formerna för inrapportering. Inledningsvis kan de nya kraven innebära en ökad arbetsinsats för de som är skyldiga att rapportera till patientregistret. Bristerna i inrapportering från privata vårdgivare har dock inte uppkommit i samband med de nya kraven, utan funnits sedan uppgiftsskyldigheten infördes för fjorton år sedan. Det är samtidigt viktigt att notera att cirka 250 privata vårdgivare, både större och mindre verksamheter, följer kraven och rapporterar in data till patientregistret.

Socialstyrelsen är angelägen om att föra konstruktiva diskussioner med såväl branschorganisationer som privata vårdgivare. Stora ansträngningar har gjorts och görs för att informera alla som berörs av förändringarna. Socialstyrelsen och Vårdföretagarna har gemensamt bjudit in till ett möte i mitten av februari där vi informerar och svarar på frågor om de nya kraven. Ambitionen är att hjälpa till på alla sätt vi kan för att underlätta för de som är skyldiga att rapportera in till patientregistret.

Mer information om uppgiftsskyldigheten samt frågor och svar kring inrapportering finns på Socialstyrelsens hemsida:

http://www.socialstyrelsen.se/register/halsodataregister/patientregistret/foruppgiftslamnarepatientregistret

Lars Grönvik, enhetschef på Socialstyrelsen

Relaterat material

”Socialstyrelsen stoppar huvudet i sanden”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev