Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bröstcancervården – en utdragen katastrof”

Publicerad: 15 maj 2015, 05:00

En kraftsamling, inte försämringar, behövs för att förstärka vården av bröstcancer, skriver en företrädare för BCF Amazona.


Varje år får närmare 2 000 kvinnor i Stockholms län bröstcancer. Antalet ökar år från år. En kraftsamling behövs för att förstärka vården. I stället ser vi nu en rad försämringar.

Omstruktureringen av bröstcancervården inom det som kallas Regionalt cancercentrum, RCC, i Stockholmsregionen är en katastrof. Bröstcancerföreningen Amazona har tidigare haft ett gott samarbete kring bröst­cancer­vården. Sedan RCC bildades är samverkan ensidiga diktat från RCC. Vi accepterar inte att agera alibi i en gisslanliknande situation, medan man medvetet monterar ner bröstcancervården. Följande försämringar planeras, eller är genomförda:

1. Stockholm har glesat ut intervallen för mammografiundersökningar för kvinnor i åldersgruppen 40–49 år. Yngre kvinnor har oftare täta bröst vilket för­svårar upptäckten av cancer. Många tumörer kommer därför att upptäckas i ett senare skede. Yngre drabbas oftare av mer aggressiva bröstcancerformer, vilket försämrar prognosen.

2. En stor, bortglömd grupp är kvinnor som lever med spridd bröstcancer. Ingen vet hur stor den här gruppen är. De saknas i vårdens kvalitetsregister till skillnad mot män med spridd prostatacancer.

3. Tre av fyra bröst­cancer­patienter har hormon­känsliga tumörer och får läkemedelsbehandling i minst fem år för att förhindra återfall. Biverkningarna är besvärliga. Många slutar i förtid – vilket dramatiskt ökar risken för återfall. Läkare kan uppmuntra till fortsatt medicinering och tydligt beskriva riskerna med att sluta. På initiativ av RCC ska återbesöken nästan helt slopas. De ersätts med ett brev, eller i bästa fall att en sjuksköterska ringer upp. Återbesöken är nödvändiga för patient­trygg­heten och för att rädda kvinno­liv.

4. Bröstmottagningen vid Dande­ryds sjukhus ska läggas ner, trots att Danderyd har stått för en god läkar­kontinuitet, korta väntetider och ett mycket bra patient­omhänder­tagande. Nedläggningen är ofattbar. I stället bygger RCC en ny mottagning på Capio S:t Görans sjukhus. På grund av beslutet fungerar inte bröstcancervården på Danderyd längre – i en tid då ingen annan är redo att ta emot dessa patienter.

Varför låter ni ledningen för RCC bryta sönder den bröstcancervård som vi har varit så stolta över?

5. Karolinska universitetssjukhuset, som i dag står för en stor del av bröstcancerforskningen för hela Sverige, ska i fortsättningen ta emot endast 25 procent av bröst­cancer­patienterna i Stockholms län. Hur ska vi då kunna säkerställa en offensiv forskning inom bröstcancer?

6. RCC vill splittra onkolog­vården på tre enheter i Stockholm. Vi är, tillsammans med andra patientorganisationer inom cancerområdet, djupt bekymrade över effekterna som detta kommer att få på fram­tidens livsviktiga cancerforskning. I omvärlden har man insett att det är nödvändigt med fullständiga cancercentra. De inrättas i alla större länder och även i våra nordiska grannländer.

Vi ställer frågan till Allians­politikerna i Stockholms läns landsting – varför låter ni ledningen för RCC bryta sönder den bröstcancervård som vi har varit så stolta över?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev