måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”C är ansvarigt för en försämrad sjukvård i Stockholm”

Det nya röda styret ska hushålla med sin ekonomi och i första hand prioritera Region Stockholms kärnverksamhet, skriver Britt-Mari Canhasi (SD) och Msciwoj Swigon (SD) i en replik.

Publicerad: 27 april 2023, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Msciwoj Swigon och Britt-Mari Canhasi.

Foto: Jann Lipka


Ämnen i artikeln:

CenterpartietRegion StockholmVårdpolitik

Centerpartiet i Region Stockholm anklagar regeringen för att inte prioritera sjukvården med fler bidrag till regionerna. Sverigedemokraterna i Region Stockholm anser att det nya röda styret ska hushålla med sin ekonomi och i första hand prioritera regionens kärnverksamhet.

Under coronapandemin fick regionerna utökade bidrag, något som nu har avslutats. Det är därför upp till varje region att vara sparsam eftersom en del av bidragen var begränsade till en viss period. Christine Lorne (C) kritiserar regeringen för att de minskade statsbidragen till regionen kommer att påverka sjukvården och i sin tur primärvården. Det finns dock andra regioner som lägger mer pengar på primärvården, exempelvis Dalarna, Jämtland-Härjedalen och Örebro. Hur kan de satsa en större andel av sin sjukvårdsbudget på primärvård än Region Stockholm?

Läs mer: ”Dags att regeringen prioriterar vården”

Christine Lorne hävdar att Region Stockholm behöver särskilda statsbidrag i fem till tio år för att klara av satsningen på primärvården. Det är märkligt att Centerpartiet och Christine Lorne inte förstår att man måste hushålla med sina pengar och i stället väljer att gå till staten och begära mer.

Sjukvården har haft problem i decennier i Sverige och få saker har gjorts för att få till en lösning. Vårdköer, brist på sängplatser och vårdpersonal som har lämnat sina yrken helt är endast ett par exempel på de reella problem som sjukvårdssektorn har i hela landet. I Stockholm har bristen på personal lett till stängda vårdplatser och en ökning av hyrpersonal under flera år.

Centerpartiet har varit med och styrt regionen sedan 2006 och satt i regering 2006 – 2014 samt var stödparti till den socialdemokratiska regeringen 2018 – 2022. De har därmed haft ansvar och möjlighet att påverka och förbättra sjukvården under flera mandatperioder i Region Stockholm och på riksnivå. Resultat och åtgärder uteblir trots det inflytande de har och har haft. D

et är uppenbart att det nya röda styret i Region Stockholm inte har några begränsningar i sin första budget som lades i höstas – för den gör att regionen går över tre miljarder kronor back. I stället för att skära ner på delar av regionens utgifter som inte tillhör kärnverksamheten, anklagar Centerpartiet den nya regeringen för problemet. Region Stockholm har många utgifter som kan kapas helt ­– exempelvis regionfinansiering av språktolkar – för att i stället värna om Region Stockholms kärnuppdrag: sjukvård och kollektivtrafik.

Msciwoj Swigon (SD), oppositionsregionråd

Britt-Mari Canhasi (SD), hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson

Följ debatten:

1. ”Dags att regeringen prioriterar vården”

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev