Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

C: Taxan bör vara kvar tills vårdvalet är infört

Publicerad: 19 november 2012, 10:00

Centerpartiets uppfattning är att nationella taxan ska avskaffas först när de privata aktörernas framtid är säkrad, skriver Anders W Jonsson (C), ordförande i riksdagens socialutskott.


Utredaren Mona Boström lämnade nyligen över sitt förslag till regeringen om en framtida lösning på frågan om den nationella taxan.

Enligt förslaget som lags fram ska privatläkare och sjukgymnaster som ersätts enligt den nationella taxan ingå i andra ersättningssystem efter 2018.

Landstingen kan till exempel välja att upphandla verksamheterna eller låta dem omfattas av vårdvalssystem. Förslaget lämnar på detta sätt i praktiken fritt fram för landstingen att utradera den privata vården. För Centerpartiet är det oacceptabelt.

Regeringen gav uppdraget att utreda systemet med nationella taxan bland annat mot bakgrund av att systemet strider mot EU-fördraget om fri konkurrens. Att systemet fungerar dåligt och att taxan måste avskaffas råder det ingen tvekan om.

Mona Boströms förslag innebär dock den sämsta tänkbara lösningen. För de landsting som vill få bort all privat vård – varav många finns i norra Sverige – skulle det öppnas ett gyllene tillfälle om förslaget blev verklighet. Landstingen kan med utredningsförslaget välja att både slopa nationella taxan och samtidigt skrota LOV och LOU. Det kan Centerpartiet aldrig acceptera.

Centerpartiets uppfattning är i stället att nationella taxan ska avskaffas först när de privata aktörernas framtid är säkrad. Vi vill se en lösning där taxan fasas ut i takt med att landstingen inför vårdval, där de privatpraktiserande läkarna och sjukgymnasterna kan verka. Med Centerpartiets förslag skulle såväl den privata vården som patienternas valfrihet säkras, vilket är en mer långsiktigt hållbar lösning på problemet.

Mona Boströms utredning var tänkt att i dagsläget vara intern produkt, som inte borde ha offentliggjorts i detta skede. Förslaget i sin nuvarande form innebär ett hot mot överlevnaden av de privata aktörer som välfärden behöver och måste därför stoppas. Min förhoppning är att övriga Allianspartier delar min och Centerpartiets uppfattning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev