söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”C trodde väl inte att pandemisatsningar skulle permanentas?”

Tvärtemot vad Christine Lorne (C) påstår så har regeringen inte minskat statsbidragen till sjukvården, skriver Désirée Pethrus (KD) och Carl-Johan Schiller (KD) i en replik.

Publicerad: 28 april 2023, 10:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Désirée Pethrus och Carl-Johan Schiller.

Foto: Luca Mara


Ämnen i artikeln:

CenterpartietKristdemokraternaRegion StockholmPrimärvård

Det är oroande att Christine Lorne från Centerpartiet som ytterst ansvarig för primärvården i Region Stockholm inte tycks ha bättre koll på vad regeringen gör inom vården. Om det beror på okunskap, eller bör ses som ett tecken på att vänsterstyret redan nu inser att de kommer att få svårt att klara omställningen till god och nära vård, låter vi vara osagt. Inte heller nämner hon i sin debattartikel det faktum att Region Stockholm har 7 miljarder kronor i överskott som går att använda.

Tvärtemot vad Christine Lorne påstår så har regeringen inte minskat statsbidragen. De generella statsbidragen har ökat och även så de som är riktade till vården. De tillfälliga statsbidragen kopplade till coronapandemin har däremot inte förlängts, men det innebär inte i sig en minskning. För inte ens Centerpartiet trodde väl att tillfälliga pandemisatsningar skulle permanentas?

Läs mer: ”Dags att regeringen prioriterar vården”

De 3 miljarder kronorna för omställning till god och nära vård har däremot permanentats, för det arbetet behöver fortsätta. Vi kristdemokrater anser dock att dessa satsningar inte är tillräckliga och det är därför som vi i vårt budgetalternativ prioriterar kärnverksamheterna och särskilt primärvården.

Därutöver stämmer det inte att pengar avsatta till återhämtning för vårdpersonal har försvunnit. Denna satsning är fortfarande kvar och det är mycket olyckligt att ansvarig politiker i Sveriges största region nu sprider falska påståenden.

Vidare ondgör sig Lorne över att regeringen kommer att utreda frågan om att förstatliga sjukvården. Det är en hjärtefråga för Kristdemokraterna och vi är stolta över att regeringen nu kommer att ta första steget mot ett statligt huvudmannaskap för vården. Även svenskarna tycks dela den uppfattningen, eftersom så många som 70 procent anser att staten ska ta över ansvaret för sjukvården enligt en mätning från SOM-institutet. Vi förstår att vänsterstyrets politiker är oroliga för att bli utan jobb, men från Kristdemokraterna kommer vi alltid att sätta patienterna framför systemet för att uppnå en jämlik vård i hela landet.

Vi i Kristdemokraterna i Region Stockholm har tidigare lyft vår oro kring att vänsterstyret tycks sakna förmåga att prioritera kärnverksamheterna. I stället för att öka ersättningarna än mer till primärvården så har vänsterstyret lagt 150 miljoner kronor på administration – för att minska kostnaderna för just administrationen. Den politiska organisationen har blivit större och antalet tjänstemän har blivit fler. Christine Lorne borde göra sin hemläxa innan hon skjuter ifrån sig ansvaret för primärvården i Stockholm.

Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd i Region Stockholm

Carl-Johan Schiller (KD), andre vice ordförande för Primärvårdsnämnden i Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Dags att regeringen prioriterar vården”

2. ”C är ansvarigt för en försämrad sjukvård i Stockholm”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev