Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Carl-Magnus Hake: ”Det har debattörerna fått om bakfoten”

Publicerad: 9 december 2014, 11:05

REPLIK. I ett debattinlägg raljerar Uffe Ravnskov och tre medskribenter över Dagens Medicins rapportering kring kolesterolsänkningsstudien Improve-it.


Faktum är att flera av de  svagheter  i studien som skribenterna tar upp fanns med i Dagens Medicins rapportering. Ingenstans i våra texter lyfts det fram att detta nu borde bli en standardbehandling för alla. Att deltagare väljer att hoppa av en studie lär kunna bero på fler orsaker än att patienter inte tål medicinen. I detta fall handlade det om att de varje dag skulle ta tabletter ur tre burkar utan att de visste om två av burkarna innehöll placebo eller inte. Studien var alltså blindad, vilket debattörerna fått om bakfoten.

I vår rapportering framgår att nyheten i studien främst är vetenskaplig, att sänkning av kolesterol via ytterligare en mekanism skyddade mot hjärthändelser. Det är förmodligen ett budskap som debattörerna ogillar.

I stället lyfter de fram studien Enhance, vars resultat debattörerna anser att det råder en upprörande tystnad om. Men faktum är att den studien tas upp i en av Dagens Medicins texter.  Värt att notera är också att Enhance handlade om ett surrogatmått för ateroskleros. Anledningen till att Dagens Medicin inte valde att fokusera på den studien var att nyheten för dagen var resultaten för en mycket större studie med kliniska utfallsmått.

Relaterat material

deb”Ett förhastat budskap från statinernas anhängare”

”Resultaten bör kunna ändra rekommendationer”

Tuffare kolesterolkontroll minskade kardiovaskulära händelser 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev