Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Centern kopierar Kopparbergsmodellen”

Publicerad: 6 september 2018, 14:00

Göran Falck, allmänläkare, docent i allmänmedicin och Marlene Alander, leg sjuksköterska, leg psykoterapeut.

Centerns förslag om en ny vårdform utan remisskrav inom psykiatrin är en direkt kopia av Kopparbergsmodellen, skriver två företrädare för Apoteksgårdens vårdcentrum i Koppparberg.


Centerpartiets barnläkare Anders W Jonsson påstår att Centerns plagiat, förslaget om en ny vårdform utan remisskrav inom psykiatrin, är Centerns innovation. Konceptet är en direkt kopia av Kopparbergsmodellen. Trots upprepade påpekanden har Centerpartiet har inte uppgett källan. Antagligen är det för simpelt att konceptet kommer från en privat allmänläkarmottagning, Apoteksgårdens vårdcentrum i Kopparberg.

Innovationen kommer ursprungligen från dåvarande sjukvårdsdirektören vid Örebro läns landsting, Olle Bingerud. Han föreslog en samtalsmottagning dit man snabbt och utan remiss kunde söka en samtalsterapeut. Apoteksgårdens Samtalsmottagning etablerades 2006 och där har konceptet utmejslats i David Clarks anda.

Konceptet har redovisats i en utvärdering, Tio års erfarenhet av ”öppen” psykoterapi-mottagning i primärvården– Kopparbergsmodellen och i upprepade publikationer i Dagens Medicin och Läkartidningen samt i Svenska Dagbladet och Nerikes Allehanda.

Psykologerna önskar nu som flera gånger tidigare diskutera sin plats i primärvården.
”Var är psykologerna i Socialstyrelsens förslag”, Dagens Medicin, 170322, ”Psykologer i primärvården – en förbisedd möjlighet”, Nerikes Allehanda 170409, ”Många med psykisk ohälsa får inte rätt behandling”, Svenska Dagbladet 170621.

Vi har tidigare försökt förklara primärvårdens förutsättningar och gör det nu igen:
Författarna tycks ha missat att psykisk ohälsa på kliniken inte är samma sak som i primärvåden. Vi sorterar och behandlar psykisk måendesvikt med anpassade behandlingsmetoder som oftast inte kräver psykologisk spetskompetens.

Psykologer och psykoterapeuter behövs i primärvården men insatsen måste anpassas till primärvårdens förutsättningar. Alla som har psykosocial kompetens måste integreras i primärvårdens mottagningsarbete.

Primärvården är första linjens psykiatri, vilket innebär att vi måste se hela patienten utifrån dennes behov. För det krävs både psykisk och somatisk sjukvårdskunskap.

Relaterat material

”Bättre arbetsmiljö ger fler psykologer”

”Nytänkande krävs för att möta den ökande psykiska ohälsan”

”Många är undantagna rätten till effektiv sjukvård”

GÖRAN FALCK OCH MARLENE ALANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev