söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Chefer måste underlätta rapportering”

Publicerad: 4 april 2013, 06:00

Kortsiktigt kan det kanske vara tidsbesparande att inte rapportera in resultat. På sikt är dock den tid som läggs på att rapportera resultat en förhållandevis billig investering, skriver Carina Thorstensson, Leif Dahlberg och Stefan Jutterdal.


Sjukdomar som drabbar rörelse­organen, det vill säga lederna, musklerna och skelettet, blir allt vanligare. Sjukdomarna är ofta smärtsamma för den som drabbas och ställer stora krav på vården med ökade samhällskostnader som följd.

I Sverige förväntas till exempel under de kommande fem åren 297 796 personer söka vård för artros, som är den vanligaste av sjukdomarna.

Lösningen är dock inte passiva sjukskrivningar, utan omedelbar rehabilitering och friskvård ledd av sjukgymnaster med särskild kompetens.

Om personer med artros och andra liknande sjukdomar utbildas i träning och viktminskning kan det öka deras livskvalitet och sjukvården kan samtidigt spara pengar. Hälso­vinsterna av fysisk aktivitet är dessutom minst lika stora för äldre som för yngre.

Vi vet att rehabilitering och friskvård ger goda resultat, men även metoderna för detta måste utvecklas för att bli bättre.

Då måste vården rapportera in uppgifter om exempelvis vilka resultat de uppnår, patienternas upplevda hälsa och deras fysiska aktivitetsnivå till de nationella kvalitetsregistren. På så sätt kan de nuvarande metoderna utvärderas och förbättras.

Utvecklingen av behandlingsmetoderna kan hotas av att en del verksamhetschefer fortfarande inte ger sin personal möjlighet att rapportera till de nationella kvalitetsregistren, som Boa-registret.

Kortsiktigt kan det kanske vara tidsbesparande att inte rapportera in resultat. På sikt är dock den tid som läggs på att rapportera resultat en förhållandevis billig investering.

Förebyggande arbete är kostnadseffektivt. Det ger både bättre och mer träffsäker vård för de drabbade och stora vinster för samhället.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev