Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Cosmic-äventyret borde avslutas och granskas noga

Publicerad: 21 juni 2011, 12:48

Ni är ett antal beslutsfattare i några landsting som bestämde och såg till att datajournalsystemet Cosmic finns på våra datorer. Gemensamt för er är att ni själva inte behöver använda Cosmic och kanske aldrig har sett det annat än demonstrerat på organiserade visningar anordnade av datorförsäljare och dataavdelningar.


Det kan hända att ni är vilseledda och inte vet hur Cosmic egentligen fungerar. Ett bra initiativ kan vara att gå till en närliggande vårdcentral och be en läkare visa sin  Tidbok  i Cosmic. Denna tidbok motsvarar era planeringskalendrar och är inte svår att bedöma. På skärmen ser man en grötig massa som avses visa vilka patienter doktorn ska träffa, skriva recept till, ringa med mera. Allt är smått, genomsatt med olika linjer och svårläst. Ibland syns namn och personnummer, ibland bara personnummer, ibland bara halvt personnummer delat på höjden, ibland ett halvt personnummer delat på tvären.

Tidboken  är bara en början. Hela systemet är ett hopkok av dålig grafik, ologiska menyer, fördummande benämningar och vilseledande kommandon. Allt är översållat med meningslösa spärrar och kontraproduktiva finesser.

Systemet påbjuder ständigt till att göra fel samtidigt som det är svårt och omständligt att göra rätt.

Att använda Cosmic kan jämföras med att köra en trög bil som gör allt för att glida av vägen. Föraren måste hela tiden med all sin kraft dra i ratten, trampa febrilt på gaspedalen och stirra genom en sönderkrossad vindruta. Till råga på allt är ratten, gasen och bromsen finurligt undangömda och svåra att manövrera.

Landstingsrepresentantens kommentar att  den största risken med Cosmic är att systemet inte används som det är tänkt  är typisk. Missnöje med Cosmic finns överallt där man kommer i kontakt med programmet och en klassisk bortförklaring är att felet ligger hos användarna och inte i systemet. En vanlig landstingsattityd är därför att förmå användarna att  bättre  och  ännu bättre  lära sig Cosmic och det snålas inte med medel.

Man tänker här som en gammal cirkusdirektör, att allt går att lära sig och visa upp för publiken. Det man inte tänker på är hur kostsamt, otillförlitligt, ineffektivt, grymt och absurt det är att tusentals medarbetare tvingas hoppa bock, gå på lina och klättra i trapetser i stället för att förflytta sig på ett normalt sätt och använda tiden till sina egentliga arbetsuppgifter.

Bakom Cosmic finns människor, inte bara de som tog fram och införde det i landstingen utan alla vi som tvingas arbeta med systemet. Vi har lärt oss Cosmic tillräckligt väl för att inse att det är nonsens. Det är nu bra att Socialstyrelsen granskar Cosmic och det skulle också vara bra om Arbetsmiljöverket tittar på alltsammans.

För landstingen, tycker jag, återstår att sluta upp med Cosmic-äventyret, be personalen om ursäkt och be staten om hjälp och samordning i hela datajournalsfrågan.

Ted Goliger
hyrläkare inom allmänmedicin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News